9 предмета у дома, които винаги са пълни с бактерии и микроби

6634
9 предмета у дома, които винаги са пълни с бактерии и микроби
Снимка: iStock/Guliver

Човек прекарва много време вкъщи, затова е необходимо домът да е подреден и чист. Често пъти не се замисляме, че държим някои вещи, които се оказват вредни за здравето. Те могат да доведат до неприятни инфекции и проблеми със здравето. Сега ще ви разкажем кои са тези предмети.

1. Кухненската гъба

Тя е перфектния развъдник на всякакви бактерии и микроби. Водата благоприятства за тяхното размножаване и разпространение и когато гъбата е влажна и съдържа части от храната, това е сериозна предпоставка на завъждане на бактерии, гъбички и микроби. Намерете начин да почиствате добре вашите гъби, има хубави препарати и домашни методи за това.

2. Дървени дъски за рязане

Само за сравнение, по повърхността на дървената дъска има двеста пъти повече бактерии от повърхността на тоалетната седалка. Звучи стряскащо, но е истина. Затова вместо да ползвате дървени дъски е добре да ги замените с пластмасови или дъски от керамика. След рязането е добре да дезинфекцирате дъската с малко оцет, преди да я измиете, за да убиете нежеланите микроорганизми по нея.

3. Фризер и хладилник

Погрешно е да си мислим, че студът убива микроорганизмите. Чекмеджетата на хладилника са уязвими, защото там се съхраняват плодове и зеленчуци. Ако не се почистват, това може да доведе до мухъл и плесен. Във фризера също трябва периодично да се почиства с вода и супен, защото там също остават по-малък брой микроорганизми.

4. В банята

Заради високата влажност, това помещение трябва редовно да се дезинфекцира и чисти. Микроорганизмите обичат влагата и се закотвят по ъглите на банята. Те завземат всяка една цепнатинка, канал или решетката на вентилатор.

Намерете хубава четка и добър дезинфектант и минете с нея по местата, за които скоро не сте се сещали.

Едно отрязване на края на гъбата за чинии води до пестенето на пари

Запознати сме с факта, че гъбата за чинии трябва да се сменя често, защото макар и да я мием (според нас) добре, животът й няма да бъде...

5. По четката за зъби

Не забравяйте да измиете добре четката за зъби преди всяко нейно използване. Така ще отмиете неприятните бактерии, които може да попаднат в устата и да увредят зъбите и венците.

6. Тоалетното помещение

Това е място, което благоприятства за завъждане на всякакви бактерии. Те са навсякъде и е погрешно да се концентрирате върху почистване и дезинфекция само на тоалетната дъска. Добре е да минете цялото помещение, защото стените също може да имат доволно количество микроорганизми.

7. Дръжките на вратите

Защо трябва да сложим кухненска гъба в хладилника?

В забързаното ежедневие не всяка домакиня може да си позволи ежедневно купуване на пресни зеленчуци и плодове. И обикновено повече...

Това е място, където се пипа от ръцете. А ръцете не винаги са чисти. Следователно по дръжките остават бактерии, които трябва да третирате с някакъв препарат, или да ги минете с напоена с алкохол или спирт кърпа.

8. По матраците

Акарите обичат материята на матраците, а това вреди много на здравето. Изпирайте спалното си бельо минимум веднъж седмично при 60 градусова температура на пералнята.

9. Телефони, таблети, клавиатури и мишки

Намерете специални кърпички, за да почиствате повърхностите им. Това са неща, което много често пипате и не е ясно дали винаги сте с чисти ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com