Ако гладът надвие: 7 храни, които можете спокойно да ядете, без да напълнявате

2876
Ако гладът надвие: 7 храни, които можете спокойно да ядете, без да напълнявате
Снимка: iStock/Guliver

Леките закуски са спорна тема от диетична гледна точка. За някои те пречат да поддържат желаното тегло, но за други, напротив, помагат. Ако сте човек, който не може да спре да яде леки закуски и да избегне прекаляването със закуски, помислете за следните видове храни и направете разумен избор.

Яденето на малки хранения и леки закуски на всеки три часа може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар по-стабилни през целия ден. А това от своя страна може да ви помогне да избегнете силния глад, за да не преядете на обяд или вечеря. Въпреки това е важно да изберете правилните храни за закуска, за да избегнете нежелани ефекти.

Ако откриете, че се насочвате към хладилника (или по-лошо, машината за шоколад и чипс) скоро след закуска, може да избирате грешни храни. Висококалоричните закуски с високо съдържание на мазнини и захар, като бонбони и картофен чипс, могат да задоволят апетита, но обикновено само за кратко време. Нездравословната храна преминава бързо през храносмилателната система и не осигурява на тялото необходимата енергия.

По-добрият начин за лека закуска е да изберете храни, които съчетават протеини, фибри и малки количества полезни за сърцето мазнини, като мононенаситени мазнини или омега-3 мастни киселини, и без прекалено много захар или сол. Тези видове закуски е по-вероятно да ви държат сити до следващото ви хранене. Експертите по хранене предполагат, че добрите закуски трябва да съдържат между 100 и 200 калории. Също така е важно да си създадете навик да четете информацията на опаковката, за да проверите хранителната стойност на вашата закуска.

Лекар: Тази полезна закуска води до напълняване

По-важното е да хапвате внимателно. Насладете се на това, което ядете и го дъвчете бавно. Обърнете внимание на вкуса и текстурата на лакомството. На мозъка ви са необходими около 20 минути, за да получи съобщението, че сте сити. Дайте си малко време, преди да посегнете към друга закуска.

Ето 7 бързи и лесни закуски, които ще ви помогнат да отслабнете:

Печен нахут

Опитайте да запечете сварен нахут на фурна със зехтин, щипка сол и чаена лъжичка смлян кимион. Печеният нахут е хрупкав като чипс, но с месеста текстура и орехов вкус. 

Хумус

Направете партида гладък, добре разбит хумус у дома (можете да използвате или нахут, или соя) и го намажете върху пълнозърнести крекери или пълнозърнести тортили. Хумусът също така е идеален дип за нарязани зеленчуци, което го прави още по-добро нискокалорично лакомство.

Авокадо

Богатото на хранителни вещества авокадо е мощен източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Поръсете резените авокадо с морска сол или напълнете половинките авокадо със салса.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Замразено грозде

Чаша замразено грозде е лесна и питателна закуска. Освен това, това е уникален и запомнящ се начин да задоволите желанието си за сладко с малко калории. Ако не обичате грозде, опитайте замразен банан, полят със супена лъжица шоколадов сироп.

Пуканки с черен шоколад

Неомаслените пуканки са пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Това е страхотна безглутенова закуска, която запълва добре стомаха ви. Поръсете разтопен горчив шоколад върху вашите пуканки за декадентско лакомство, което ще искате да правите отново и отново.

Плодове с рикота и ядки

Ако търсите разнообразие, съчетайте любимите си плодове с нискомаслено сирене (като рикота), извара или нискомаслено мляко и няколко ядки. Или опитайте чаша горски плодове със супена лъжица разтопен шоколадов чипс.

Овесени трици

Овесените трици са сложен въглехидрат, така че помагат да напълните стомаха си, без да повишавате кръвната захар. Една малка купичка овесени трици с нискомаслено мляко, екстракт от ванилия и канела прави не само добра закуска, но и засищаща закуска. Плюс това мъфините с боровинки и овесени трици са идеалното следобедно хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com