Ако имате болки в ставите, побързайте да си направите тези компреси!

21847
Ако имате болки в ставите, побързайте да си направите тези компреси!
Снимка: iStock/Guliver

Масла от мента, чаено дърво и евкалипт

Тези етерични масла се употребяват за успокояване на болки в ставите. Използват се за направа на мехлеми, чиято база са маслата от кокос или жожоба. Включват се в тази основа (поотделно или в комбинация) и със сместа се напоява компрес, който се налага върху ставата.

Джинджифил

Джинджифилът е противовъзпалително средство, използвано в аюрведичната медицина против ревматизъм и други ставни неразположения, например, артрит. Неговият екстракт блокира активирането на възпалителните процеси. Наблюдения върху хора с ревматоиден артрит и остеоартрит показва, че компресите с джинджифил намаляват болката и отока, причинени от тези заболявания.

Важно: джинджифилът не е желателно да влиза в пряк досег с кожата, защото има риск да се получи ефект на „изгаряне“. Използва се предимно за отвари, настойки и мехлеми за компреси.

Жълта глина

Жълтата глина осигурява облекчение от болки в ставите; спомага също за възстановяване след наранявания, които са причинени от удари или навяхвания. Увеличава локалната циркулация, насища дадената зона с с кислород и подпомага кръвообръщението.

Зелена глина

Тя влияе позитивно при облекчаване на ставни болки, понеже оказва успокоително и релаксиращо действие. Прилагането й подпомага извеждането на токсините, подобрява кръвообращението.

Ленено семе

Отличен източник на мастните киселини от вида омега 3. Служи за укрепване на имунната система и борба с възпаленията. За целта трябва да включите две супени лъжици от него в ежедневното си меню.

Лимон

При болки в ставите е ефикасна следната рецепта: фиксирайте кръгче лимон за една нощ върху ставата, на втората нощ направете същия компрес, а на третата сложете компрес с мехлем на Вишневски; ако не намерите такъв мехлем, използвайте зехтин.

Яйчена черупка и мляко

Наситнете малко яйчена черупка, добавете също толкова кисело мляко (за предпочитане домашно), размесете до гладкост и направете компрес. Задръжте го върху болната става максимум час.

Прополис

Ежедневно върху ставата се слага компрес с прополис, размекнат на водна баня.

Домашен мехлем

Кои са истинските суперхрани за по-здрави стави

Навсякъде се говори как трябва да се избягват мазнините и колко вредни са те, но никой не говори за полезните такива. Мазнините са осно...

Наситнете по една лъжица бял равнец и жълт кантарион, размесете ги с една лъжица загрят на водна баня вазелин. Втривайте получения мехлем в болковата ставна зона с плавни масажни движения.

Желатин

Желатиновият компрес е добър вариант, който сравнително бързо облекчава болките. Приготвянето му е доста лесно - за целта е достатъчно да извършите следните действия.

Вземете широка марлена салфетка и я дръжте 5 минути в гореща вода. Изстискайте влагата от нея. Сгънете салфетката, като между средните слоеве сложите желатин в количество по 1 ч. л.

Компресът се налага върху ставата, отгоре му найлоново фолио, покрива се с кърпа, която се фиксира с превръзка. Процедурата да се прави вечер за през нощта - това гарантира нейната ефикасност. Прилага се ежедневно (по-точно ежевечерно) в продължение на минимум една седмица – така ще се избавите от болката за дълго време.

Износените стави скоро може да се лекуват с инжекция с коремни мазнини

Инжекции със собствена мазнина от корема на пациента ще помагат за възстановяването на износените му колене и глезени. Вече 120 души са...

Заболяванията на ставите често възникват поради изхабяване на хрущяла, след което тяхната гъвкавост и подвижност се губят. Желатинът помага за възстановяване на хрущялния слой и спиране на дегенеративните процеси.

Разбира се, резултатът от приложението ще бъде забележим чак след няколко процедури, поради което лечението не трябва да спира, за да се избегне възобновяването на болката и дискомфорта.

Тази терапия не се препоръчва за хора с уролитиаза, алергични към желатин. Не бива да се провежда такова лечение и при тромбоза, тромбофлебит, нарушения в сърдечно-съдовата система, както и при някои форми на диатеза (лоша наследственост).

Също така имайте предвид, че редовният прием на желатин в храната може да укрепи костите, да понижи холестерола и да поддържа гъвкавостта на ставите и сухожилията.

И никога не забравяйте: в никакъв случай не използвайте на своя глава самолечение – а преди да започнете каквото и да било подобно действие, винаги се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com