Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не ви се яде: 8 начина за увеличаване на апетита

14 юни 2024, 15:13 часа

Добрият апетит е признак за добро здраве. Докато липсата на чувство за глад може да доведе до различни проблеми, стигащи до анорексия. Ако не ви се яде повече от няколко дни подред, е време да помислите как да увеличите апетита си.

Как да увеличим намалелия апетит: полезни съвети

Загубата на апетит може да бъде причинена от стрес и други проблеми. Да се храните насила не си струва. Трябва да решите проблема и да накарате тялото си отново да поиска храна.

Съществуват малки трикове, които ще накарат тялото ви да иска да се храни:

1. Яжте малко, но често. Стомахът ни е много по-добър в приемането на храна в малки количества.

2. Пийте много чиста вода, до 2 литра на ден. Една от най-честите причини за загуба на апетит е дехидратацията. Не забравяйте да пиете вода още преди да сте започнали да усещате жажда. Жаждата е сигнал, че тялото ви вече е дехидратирано.

Прекомерен апетит: какво да правите, ако непрекъснато искате да ядете

3. Приготвяйте вкусна и качествена храна.

4. Използвайте всички видове подправки и овкусители. Те са чудесни за стимулиране на апетита.

5. Яжте по едно и също време. Не прекъсвайте апетита си с нездравословни закуски като бонбони и кифлички.

6. Пийте витамини, особено през есента и зимата.

7. Откажете се от пушенето. Пристрастяването към тютюна обезкуражава апетита.

8. Бъдете активни, спортувайте и правете дълги разходки навън.

Възможно е тялото ви да се опитва да ви каже, че сте болни, и затова да отказва да се храни.

Първо, трябва да разберете причината за този лош апетит. Те могат да бъдат много: хормонален дисбаланс, проблеми с храносмилателната система (гастрит, панкреатит, чернодробна недостатъчност), бъбречна или сърдечна недостатъчност, онкологични заболявания, психологически фактори (стрес, депресия).

Преди всичко е необходимо да се изключат здравословни проблеми и да се разбере дали няма съпътстващи заболявания, за да се обърнете след това към тесен специалист.

Например, ако една жена има проблеми с цикъла и с апетита, вероятно с този проблем си струва да потърси мнение на гинеколог.

Ако човек има болка или тежест в стомаха след хранене, оригване и други симптоми, тогава си струва да се обърне към гастроентеролог.

Продължителният недостиг на хормони на щитовидната жлеза в кръвта забавя обмяната на веществата и води до намалено чувство за глад, тогава е важно да се направи консултация с ендокринолог.

Повишен апетит - лекар разкри какви заболявания издава

От общите препоръки: направете общ анализ и биохимичен анализ на кръвта, установете нивото на хормоните на щитовидната жлеза, подложете се на ултразвуково изследване на вътрешните органи, направете гастроскопия, а в някои случаи и колоноскопия.

Намаляването на апетита до степен на пълна липса на апетит може да бъде проява на психично заболяване или влияние на различни психологични състояния като депресия, безсъние, апатия, умора. Състояние като тревожност може да провокира централната нервна система да отделя хормони на стреса, които забавят храносмилането и намаляват апетита. В такива случаи е необходимо да се идентифицира проблемът и да се осъзнаят причините за него с психолог, а ако е необходимо, да се получи подходящо лекарство от психиатър.

Ако няма всички гореспоменати проблеми и човек просто отказва да се храни, то най-вероятно може да има индивидуални особености и предпочитания към вкуса и мириса на храната, може би той/тя просто избира храната, която не му/ѝ допада, така че си струва да се експериментира с диетата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес