Ако се борите с мухъла в апартамента, опитайте това

11292
Ако се борите с мухъла в апартамента, опитайте това
Снимка: iStock/Guliver

Черните петна по стените и в ъглите, запушената миризма, влагата не само нарушават естетиката на стаята, но и много сериозно увреждат здравето. Живеещите в къщи, особено в такива на повече от 30 - 40 години, не спират да си задават въпросите "Постоянно има мухъл, какво трябва да направя? Възможно ли е да го премахна изцяло?"

Мухъл плаката говори за нарушен микро-климат: помещението е прекалено влажно, няма необходимата вентилация. Когато температурата в едно жилище е по-ниска, при висока влажност, тогава рискът от растеж на мухъл нараства.

Ето защо, днес ви предлагаме няколко доста ефективни начини, които ще ви помогнат в борбата с мухъла.

1. Белина

Белината е истинско спасение. Смесете я с вода в съотношение 1 към 10. Вземете строителна четка, потопете я в сместа и намажете обилно засегнатите места. Оставете да изсъхне напълно и направете повторно намазване. След като отново изсъхне измийте с хладка вода. Ако мухълът по стената е засегнал и тапета, не се замисляйте и го отстранете.

2. Оцет

Ябълковият оцет е много ефективно средство за премахване на мухъла. Неговата киселинност убива всички видове гъбички. Може да накиснете обикновен парцал с ябълков оцет и да нанесете върху петната. След това измийте хубаво парцала и повторете процедурата. Направете я колкото пъти трябва, докато не се получи абсолютна чистота.

След последното минаване измийте всичко с вода, отворете прозорците и включете отопление. Оставете помещението така, докато изсъхне напълно.

3. Антисептичен грунд

Можете лесно да го откриете във всеки строителен магазин. Много е подходящ за домашна употреба. Освен, че отстранява напълно гъбичките и мухъла, предотвратява тяхната поява поне в следващите 10 години. Преди нанасяне прочете добре  препоръките на производителя. 

4. Кислородна вода

Нужен ви е 6% пероксид. Тотално унищожава черната гъбичка и предотвратява по-нататъшна поява. Първо трябва да подготвите повърхността, като отстраните със суха кърпа плесента. Ако е здраво вкоренена, опитайте със сапунен разтвор, доколкото е възможно. След това напръскайте със спрей бутилка, напълнена с пероксид. След половин час избършете със суха кърпа.

5. Амоняк

Също чудесно средство за елиминиране на мухъл. Комбинирайте го с вода в съотношение 1 към 1 и напръскайте засегнатите области. След 5 - 10 минути измийте и оставете мястото за проветрение. Имайте в предвид, че амоняка няма особена ефективност при порести повърхности.

Ето основната причина, поради която имате мухъл у дома

Борбата с мухълът е много бавен и сложен процес, който често остава без особен резултат. Много домакини не могат да се справят с мухъла...

6. Газирани напитки

При този вариант трябва да смесите 10 гр. газирана напитка /без значение каква/ и 200 гр. вода. Засегнатите повърхности се третират с готовия продукт. И сега особено внимание: този състав не се измива! Но въпреки това изплакнете с обикновена вода. Това няма да позволи следваща поява на мухъла.

7. Лимонена киселина

За да премахнете патогенните бактерии, използвайте лимонов сок или лимон. Органичната киселина напълно унищожава гъбичките. Разтворете 50 г лимонена киселина в 200 г вода. Обработете засегнатите повърхности по удобен за вас начин. Може да не изплаквате. 

Няма как да не споменем и содата за хляб. Някой хора я подценяват, но тя наистина е много ефектна за отстраняването на мухъл. Направете силно концентриран разтвор от вода и сода за хляб, като в случая е препоръчително да добавите и оцет. Изсипете получения разтвор в спрей-бутилка и напръскайте обилно петната мухъл. След това е достатъчно само да избършете внимателно с гъба.

Лесен начин да се отървем от досадния мухъл в ъгъла

Практични и функционални PVC прозорците вече присъстват в почти всеки дом. Пластмасата се почиства лесно, изглежда прилично, но може да...

Като допълнителни съвети си заслужава да се отбележи:

- изолация на апартамента. Експертите препоръчват само външна изолация, защото така се избягва "парниковия ефект".

- периодично /минимум два пъти дневно/ да се проветряват помещенията. Ако до сега сте го правили рядко, време е да промените това статукво.

- избягвайте сушенето на дрехи в стаята. Изпарението на влага от изпраните дрехи е неблагоприятно върху цялостния микроклимат в апартамента. Така се създава предпоставка за появата на мухъл.

- осигурете по-голям приток на слънчева светлина. Лесно се вижда, че тъмните и неосветени зони са доста по-податливи на плесента и мухъла. Това важи особено за студените и мокри помещения от северната страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com