Ако видите черен щъркел - какво гласи поверието?

8661
Ако видите черен щъркел - какво гласи поверието?
Снимка: iStock

Белите щъркели често се установяват близо до хората и затова техните навици и начин на живот са добре проучени. Не може обаче да се каже същото за черните щъркели.

Тези потайни птици се заселват в отдалечени места и затова все още не са напълно изследвани даже от орнитолозите. За неизкушените пък в орнитологията хора такива редки птици, включени в Червената книга, си остават още по-голяма загадка. И както всичко неразбираемо, са заобиколени от непонятни тайни и загадки, към които тъмното оперение на птиците добавя допълнителна мистерия.

Вярва се, че голяма беда ще сполети къща, над която кръжи черен щъркел. Може да се случи лоша реколта, мор по добитъка, сериозна повреда на превозно средство. Ако черен щъркел кръжи над конкретен човек, тогава го очаква сериозно заболяване и вероятно смърт. Смята се обаче,че можете да помолите птицата да пощади семейството ви и след това да кажете няколко мили думи за нея – това било имало позитивен ефект.

Дори една обикновена среща в скута на природата, наред с чувството за необикновеност, за суеверните хора носи неприятно чувство за уязвимост. В края на краищата според такъв суеверен човек, ако сте предприемач, може да очаквате сериозни финансови загуби, а за хора, далеч от бизнеса - неприятни новини или банална кражба на имущество. Въобще, просто да срещнете черен щъркел случайно сред природата – това означава, че някой ви е е поставил капан и трябва постоянно да бъдете нащрек.

Как да разгадаем бъдещето в чаша с кафе

За семейна двойка срещата с този мрачен представител на пернатия свят също не носи щастие. По-скоро бележи появата на пукнатина в отношенията, постоянно недоволство един от друг, кавги, разправии и почти неизбежен развод. Въобще, ако черен щъркел се появи пред съпруг и съпруга, това означава, че те най-малкото ще се карат. Поличбата обаче няма да се сбъдне, ако се хванат за ръце и покажат на птицата, че се обичат и връзката им е силна.

Единствената положителна интерпретация на тази тъмна птица е да я видите да лети в далечината, като се отдалечава от вас. Такава гледка - да забележите черен щъркел, който бързо отлита, означава, че той отнася всичко лошо на крилете си; всички проблеми и неприятности, натрупани досега, напускат живота ви и той най-накрая обръща светлата си страна към вас.

Какво може да се случи, ако птица гнезди под покрив, прозорец или балкон?

Черният щъркел е заобиколен от аура на мистика и слухове. Той е включен в Червената книга и живее дълбоко в гората, така че да го видите близо до човешко жилище е рядко явление. Предците ни са били предпазливи към тези птици, смятайки ги за опасни и носещи нещастие заради цвета на оперението си. Ето защо, когато забелязвали черен щъркел да се вие над къщата, те се подготвяли за най-лошото, вярвайки, че неговата поява носи беда. Но пък, ако само прелитал и изчезвал в далечината, това означавало, че на крилете си отнася нещастието далеч от хората.

По принцип, щъркеловото гнездо е силен символ. Ако видите в двора си такова гнездо и не знаете дали е на бели или черни щъркели, то е своеобразен амулет, независимо какъв цвят са обитателите му; смята се, че нещастието никога няма да дойде в къщата, дори да е на черни щъркели.

Разбира се, това са само суеверия от стари времена. Щъркелите, без значение какъв е цветът им, са невероятни миролюбиви птици, които символизират щастлив брак, безоблачно майчинство, изпълнено с нежност и сплотеност между членовете на семейството. Тези същества тънко усещат енергията на дома и хората, така че ако са напуснали домовете си близо до къщата, помислете дали всичко е наред във вашето семейство. В края на краищата, едни от тях не са виновни, че са се излюпили черни, нали така?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com