Ако климатикът мирише на оцет - имате следния проблем...

22688
Ако климатикът мирише на оцет - имате следния проблем...
Снимка: iStock

Днес почти всички жилищни и офис-помещения са оборудвани с климатични системи. Те осигуряват комфортна температура; но, както всяко оборудване, изискват периодично обслужване.

Лошата миризма от климатика е честа последица от неправилната му поддръжка. Това в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, тъй като може да повлияе неблагоприятно върху здравето на хората, които са в съответното помещение.

Защо климатикът мирише: причини?

Когато климатичната сплит-система работи, при охлаждането на топлия въздух се образува кондензат. Той се събира в специален контейнер и се изхвърля през дренажна тръба. Проблемът обаче е, че топлата и влажна среда създава благоприятни условия за жизнената дейност на различни микроорганизми, бактерии, гъбички. Последицата от тяхното развитие е появата на лоша кисела миризма от климатика, която може да се елиминира само чрез почистване на оборудването.

Как да изберем най-подходящия климатик на LG спрямо дома, в който живеем

Друга причина за появата на неприятна миризма от климатика е натрупването на миризми в самото помещение в апартамента. Не всички климатични устройства осигуряват всмукване на въздух от улицата, някои работят в режим на рециркулация. В резултат на това всички миризми в помещението се натрупват и връщат обратно от устройството в самото помещение – и, за беда, в още по-наситена, концентрирана форма.

В някои климатици кондензатът се отстранява не на улицата, а в канализацията. Ако съответният сифон се повреди или не е изначално монтиран за отвеждане на влагата в канализацията, а това е било сторено импровизирано и допълнително, неприятните миризми скоро ще изпълнят помещението, което със сигурност ще създаде дискомфорт за обитателите му.

Какви рискове крие домашният климатик?

С какво е опасна миризмата откъм сплит-системата?

Особено често зловонието се появява след включване на климатика подир дълга пауза. Причината е, че през времето, в което инсталацията не работи, в нея са се размножили акари, бактерии и други вредни микроорганизми.

Миризмата от климатика е не просто неудобство, но и опасност за човешкото здраве. Принудително нагнетяваният тежък застоял въздух може да провокира изостряне на хронични заболявания и поява на нови. Проблемът се понася трудно от хората, страдащи от алергии, астма, белодробни заболявания.

Особено опасно е, ако вонящият климатик е монтиран на многолюдно място. Поради ненавременното почистване на филтрите се рискува здравето не само на служителите в супермаркети, търговски центрове и офиси, но и на обикновените посетители, особено на децата.

Какво да сторите, за да премахнете миризмата от климатика?

Някои видове климатични устройства имат озонови и сребърни самопочистващи се филтри. Но такива мерки за сигурност са налице само в скъпите климатици на водещи производители. Потребителите на по-евтините модели продължават да се сблъскват с належащия въпрос - как да се избавят от лошата миризма на домашен или офис-климатик?

Вентилатор или климатик? Ще се изненадате кое е по-вредно

Преди да прибегнете до сложни методи за премахване на неприятните миризми, си струва да опитате най-простия - почистване на филтрите на устройството. За целта трябва внимателно да повдигнете или свалите предния панел от вътрешното тяло на сплит-системата, да извадите филтрите и да ги измиете под топла течаща вода. Най-радикалният начин за почистване на климатика е пълното му разглобяване и механично почистване. Най-добре е да поверите тази процедура на специалисти.

Само почистването на изпарителя ще ви избави от миризмата. За целта се разпръскват специални вещества в близост до устройството, работещо във вентилационен режим. Дезинфекцията на повърхността на изпарителя отнема около 15-20 минути. Едновременно се извършва превантивно почистване на работната зона на устройството. По време на процедурата върху повърхностите на частите се образува антибактериален филм (плака), който предпазва от развитието на бактерии и неприятна миризма. Но, ако миризмата от климатика е резултат от продължително занемаряване на почистването му, обработката на устройството с такива специални вещества дава само краткотраен ефект. За да получите по-сериозен резултат, е необходимо да разглобите и измиете цялата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...