Алергия и хранителна непоносимост - каква е разликата?

2612
Алергия и хранителна непоносимост - каква е разликата?
Снимка: iStock/Guliver

Много хора могат да ядат различни видове храна без неприятни последици. Но неподходящите продукти може да предизвикат здравословни проблеми. Каква е разликата между алергията и хранителната непоносимост?

Преди всичко: какво е хранителна непоносимост? Тази особеност може да бъде вродена или придобита. Реакцията при хранителна непоносимост е различна от алергичната реакция – въпреки, че на пръв поглед са сходни. Много хора дори не знаят, че страдат от хранителна непоносимост. Своето недобро самочувствие след хранене те обясняват с лошо храносмилане или с ниското качество на продуктите. Но с възрастта мнозина хора престават да възприемат нормално, например, млечни продукти и зърнени храни. Това се нарича лактозна, съответно, глутенова непоносимост. Може да се понасят лошо още гъби, грах, ягодови култури. Понякога симптомите се появяват до два дни след приема на храната – обикновено тогава човек е забравил за проблема и не вижда причинно-следствена връзка. Развиват се храносмилателни усложнения: болки в корема, подуване, редки изпражнения. Симптомите се появяват, защото тялото не образува достатъчно ензими за правилното храносмилане.

Как разбираме, че имаме АЛЕРГИЯ към захар

Повечето хора се стремят да сведат до минимум консумацията на захар, защото са твърдо убедени в това, че бялата съставка съсипва здраве...

А какво представлява хранителната алергия? Въобще, алергията е специфична реакция на имунната система към вещество, което смята за чуждо – затова отделя защитно вещество, наречено хистамин. Именно той причинява появата на неприятните, понякога и опасни, симптоми. Обикновено хранителната алергия се проявява спрямо отделни съставки в храната, а не към ястието като цяло. Признаците на алергия обикновено се изразяват под формата на кожни обриви, задух, запушен нос, подуване на лигавиците.

Спрямо кои продукти се проявява хранителна непоносимост? Това заболяване се провокира от различни храни. Например, от белтъчините в млякото – краве, овче, козе, конско. Също от яйцата – може да се забележи още в детска възраст, сетне обикновено изчезва. От соеви белтъчини – те се намира в промишлени продукти от соя. Ето защо, преминаването към соево мляко не винаги спасява детето от негативна реакция към кравешките белтъчини. Глутенът пък се намира във всички зърнени продукти и производните им. Непоносимостта към риба и морски дарове може да се изрази дори при най-малкия контакт със съответния продукт - даже само от миризмата на риба или морски дарове. В този случай толерантност не се развива - иначе казано, човек не свиква с тази непоносимост, а тя се запазва цял живот. Фъстъците често са скрита съставка, използвана в хранително-вкусовата промишленост, затова алергичният към тях човек трябва да внимава със състава на продуктите.

Какво да направите, за да се избегне пристъп на алергия или хранителна непоносимост? Преди всичко, трябва да разгледате хранителния продукт, към който изпитвате съмнения, да установите неговия състав. Ако имате подозрения, откажете се да го консумирате. Това се отнася и за сходните храни – например, ако човек не възприема миди, тогава охлювите също могат да му навредят. Един от методите на лечение е приемането на лекарства, но това трябва да става само под наблюдението на лекар и по негово предписание.

Трябва да се знае, че алергиите и хранителните непоносимости имат различни характеристики и природа на възникване. Важно е да анализирате менюто си навреме и да го коригирате по съответния начин.

Неща в дома, които ви карат да кихате

Защо кихаме по време на хрема или по време на обостряне на алергии е съвсем разбираемо. Но какво ни кара да кихаме, когато сме напълно ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно