Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Английска сол за подхранване на зеленчуците и цветята в градината

21 юни 2021, 19:35 часа

Английската сол представлява безцветни кристали на магнезиев сулфат хептахидрат (MgSO4 7H2O). В допълнение към лечебните си свойства, той е източник на магнезий и сяра за домати, чушки, рози и други растения. Английската сол е удобен и евтин домашен тор за предотвратяване или премахване на дефицит на магнезий в растенията.

Защо растенията се нуждаят от магнезий

Магнезият е един от най-важните микроелементи. На първо място, това е необходимо за растенията за фотосинтеза. При цъфтящите храсти при хранене с магнезий се наблюдава по-буен растеж на листа, пъпки и цветя. Листата стават наситено зелени, а цветът на цветята е по-ярък. Магнезият също допринася за по-добро качество и по-големи цветя, а след това и плодове. Розите, подхранени с магнезий, дават повече базални издънки. След подхранването с магнезий плодовете стават по-големи и сочни. Вкусът им е по-сладък и богат от тези, отглеждани с липса на магнезий.

Липса на магнезий в растенията

За съжаление, външният вид на растението не може да се използва за определяне на степента на липса на магнезий, докато не достигне критично ниво. Признаци на недостиг на магнезий са лош растеж, жълти и кафяви петна по старите листа между жилките, навиване и ранно падане на листата, по-лош вкус на плодове, без сладост и по-ниска устойчивост на растенията към вредители и болести. Признаците за недостиг на магнезий са по-изразени при листата, които са изложени на ярка слънчева светлина. Имайте предвид, че дефицитът на манган и желязо изглежда много подобен на дефицита на магнезий. Това са пожълтели листа със зелени жилки. Можете да определите точно какво липсва на растението с помощта на лабораторен почвен тест.

Какви растения трябва да се торят с магнезий? Вече изброените домати, чушки  и рози. Както и картофи, моркови, ябълкови дървета, грозде, праскови, малини, цитрусови дървета и рододендрони. Добавянето на магнезий е особено важно, ако не използвате специален пълен тор за тези култури.

Липсата на магнезий е по-често срещана:

•             на леки, песъчливи почви;

•             в растения, отглеждани в саксии и вани ;

•             с интензивно използване на минерални торове (растенията приемат азот и калий в ущърб на други микроелементи);

•             на много кисели почви;

•             в райони с изобилие на калций в глинести почви или в местни води;

•             при стресови условия на ниски температури, суша или прекомерна влага поради обилни валежи;

•             върху солени почви с висок индекс на проводимост.

Как да прилагаме английска сол върху растенията

Английската сол има предимството, че е силно разтворима във вода и действа бързо. Тя освобождава магнезий и сяра, когато се разтвори във вода. Не променя киселинността на почвата, което също е важен положителен фактор за някои растения.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес