Баба ми приготвяше най-добрата ДОМАШНА пица, ето рецептата

22930
Баба ми приготвяше най-добрата ДОМАШНА пица, ето рецептата
Снимка: Pexels

Пицата е сред храните, които събират цялото семейство около масата. По-вкусна от поръчаната пица за вкъщи е само домашно приготвената. Тя е любима на малки и големи. Можете да я приготвите по здравословен начин или пък да се поглезите с малки забранени удоволствия.

За да си приготвите домашна пица обаче, има някои тънкости, с които да се запознаете, свързани с приготвяне на тестото, доматения сос, плънката и печенето.

Вечеря за 30 минути: Пица от кайма, от която ще си оближете пръстите

Бързите вечери са най-харесвани от работещите домакини. Те им позволяват да сервират на трапезата домашно приготвена храна и да не лиша...

За да си приготвите прочутата италианска пица в домашни условия, ще ви трябва специално брашно – грис от твърда пшеница. Благодарение на него тестото става еластично. Ако нямате такова, може да ползвате бяло или пълнозърнесто брашно. За да приготвите тесто за пица ще са ви необходими: брашно – 500 г, вода – 150 мл хладка и 200 мл топла, сол  1 ч.л., захар – 1 с.л., мая – 7 г суха или 10 г прясна, зехтин – 20 мл.

Смесете топлата водата със солта, захарта и маята, оставете за десет минути да шупне. Разбъркайте солта и брашното в друг съд, направете кладенче и в него сипете зехтина и вече активираната мая. Замесете тестото, добавяйки малко по малко хладката вода. Щом спре да лепне, е готово. Покрийте със стреч фолио и оставете за половин час да втаса. Разстелете върху набрашнена повърхност, разточете с точилка. Намазнете леко със зехтин.

Следващата стъпка е приготвянето на доматения сос. Може да използвате пресни домати или такива от консерва. Може да ползвате и лютеница, тогава вкусът е най-наситен, особено ако е домашна. И така за целта ще ви трябват: домати – 4 бр. големи или 2 консерви по 400 г цели белени домати, зехтин – 4 с.л., сол, пресен босилек – листенца, чесън – 4 скилидки.

Обелете, почистете семките на доматите и нарежете на ситни парченца. Нарежете или пресовайте чесъна. Сложете при доматите. Посолете и добавете пресен босилек.

Пица върху арабска питка

Тази бърза пица ще се превърне в любима за вас и децата ви. За нея са ви необходими само няколко продукта, става бързо и най-вече е изк...

Ако ще се възползвате от втория вариант, най-напред запържете нарязания чесън в зехтин, добавете нарязаните листа и дръжки босилек. Прибавете доматите при тях, надробете ги на ситно. Разбъркайте, добавете сол и черен пипер, както и листа босилек.

Плънката на вашата домашна пица може да бъде каквато си поискате. Според класическата рецепта ще ви трябват моцарела и пресен босилек. Правилото е пицата да бъде семпла, тогава е най-вкусна.

Освен моцарелата или кашкавала, може да добавите и лук, шунка или друг колбас, гъби, спанак, друг вид сирене, чушка, каперси, тиквичка, сьомга и т.н. Изберете комбинацията според личния си вкус.

Може да изпечете пицата на сач, ще се получи страхотно! Ако все пак ще ползвате тава във фурната, печенето ще отнеме не повече от 15 минути на максимални градуси. Изпечете и поднесете вашата вкусна домашна пица!

Лесна и адски вкусна рецепта за пица на тиган!

Сигурни сме че десетки пъти ви се е приисквало да си направите сами пица, но като се сетите колко игра е, дори и с купено тесто и колко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com