Безценните ползи от магнезия

7188
Безценните ползи от магнезия
Снимка: iStock

Магнезият е един от елементите, които са необходими за функционирането на нашето тяло. Той е един от най-често срещаните елементи в клетките е отговорен за множество процеси в тялото, в т.ч поток на електрически импулси, мускулна работа, регулиране на ензимната активност, синтез на мастни киселини и много други.

Има причина магнезият да е толкова обсъждан елемент. Употребата му се насърчава както от медицинската, така и от спортната индустрия. Нищо чудно, защото това е почти най-разпространеният микроелемент, открит в клетките. Той е фактор, необходим за активиране на много ензими и регулиране на тяхната активност, така че метаболитните трансформации на захари, мазнини и протеини да се извършват по подходящ начин.

Трябва да се подчертае, че също участва във важни реакции, като гликолиза, бета окисляване на мастна киселина и витамин D хидроксилиране .

В определени ситуации, като заболявания и повишена физическа активност, се увеличава нуждата от различни микроелементи, особено от магнезий. Неговото участие в активирането на ензимите е от съществено значение за преноса на фосфорилни групи. Освен това присъствието му до известна степен определя синтеза и използването на високоенергийни съединения.

Изследванията потвърждават, че магнезият е от съществено значение за нервната система и поддържането на сърдечния мускул в добро състояние. Доставката на оптимални количества от елемента ще поддържа правилното ниво на калций. Освен това регулира електролитите. Действието му в това отношение се свежда до намаляване на риска от увреждане на стените на кръвоносните съдове. От своя страна регулирането на калция от магнезий ограничава образуването и прогресията на възможни промени в областта на съединителната тъкан. По този начин намаляваме риска от хипоксия на миокарда.

Едно от основните предимства на магнезия е способността му да намалява прекомерните мускулни контракции (включително сърдечния мускул). Следователно може спокойно да се твърди, че неговите недостатъци ще повлияят негативно на нервно-мускулната възбудимост.

Освен това влияе положително на репродуктивната система на жените и мъжете. За нежния пол важна информация ще бъде фактът, че магнезият има токолитичен ефект и по този начин влияе върху контрактилните функции на маточната мускулатура. Господата, от друга страна, ще се възползват от благоприятното въздействие на елемента върху сперматозоидите.

Лаймската болест е състояние, свързано с дефицит на магнезий, така че и при нея приемът му ще е от полза.

Дългосрочното намаляване на този микроелемент в диетата води до дефицити, които намаляват костната маса. Ефектът от допълнителните количества магнезий е за увеличаване на количеството костна маса и костната плътност при възрастните хора, което намалява риска от фрактури и други подобни наранявания. По този начин магнезият може да помогне в борбата с остеопорозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com