Безопасно ли е да ядете сурови яйца?

6811
Безопасно ли е да ядете сурови яйца?
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора приготвят яйцата си, като ги бъркат, варят или са на очи. Въпреки това хранителната стойност на яйцата може да се промени, след като ги сготвите. За да запазите възможно най-много хранителни вещества, може да се изкушите да включите сурови яйца в диетата си. Повечето хора нямат проблеми с консумацията на сурови яйца. Ако се притеснявате, винаги трябва да се опитвате да използвате пастьоризирани яйца, тъй като е по-малко вероятно тези видове яйца да са носители на болестотворни бактерии.

Хранителни стойности на суровите яйца

Яйцата обикновено се считат за здравословна храна. Те обикновено са богати на различни витамини и минерали, включително витамини от група В, витамини С и Е, както и минерали като калций, мед, магнезий, манган, калий и цинк, както и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, и често са обогатени и с полезни омега мастни киселини. Яйцата, които най-вероятно купувате в супермаркета, са кокоши, които варират по размер. По-големите кокоши яйца съдържат 70 калории и 13% от препоръчителната дневна доза (ПДД) за протеини. Големите кокоши яйца, които са с големина 50 грама, също имат:

Никога не комбинирайте яйцата с ТЕЗИ храни

  • 5% от ПДП за витамин А
  • 14% от ПДП за рибофлавин (витамин В2)
  • 7 % от ПДП за пантотенова киселина (витамин В5)
  • 6 % от ПДП за фолиева киселина (витамин В9)
  • 11% от ПДП за витамин В12
  • 10 % от ПДП за фосфор
  • 23% от ПДП за селен

Ето какво ще се случи, ако ядете 2-3 яйца всеки ден

Консумиране на сурови яйца

Едно от предимствата на консумацията на сурови яйца е, че те запазват всичките си хранителни вещества, за разлика от варените яйца, които показват намалено количество антиоксиданти и по-малко омега мастни киселини. Това означава, че въпреки лошата им репутация, в много популярни храни всъщност има сурови яйца. Яденето на сурови яйца е много по-често срещано, отколкото си мислите. Храните със сурови яйца включват: дресинги за салати и сосове, включително сос тартар, майонеза, айоли, сос Цезар, сос карбонара, мусове, пудинги, домашно приготвени сладоледи, тирамису, коктейли, млечни шейкове, яйчен коняки много други. Ако искате да използвате сурово яйце в смути или друга храна, опитайте се да изберете пастьоризирани цели яйца или други пастьоризирани продукти.

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен: какво трябва да знаем при приемането на яйцето

Рискове при консумация на сурови яйца

Повечето хора са чували за салмонела - вид бактерия, която може да причини хранително отравяне. Тези бактерии са една от 10-те основни причини за заболявания, свързани с храната. Бактериите на салмонела живеят във вас и се срещат в червата на хора и животни, включително птици. Тези болестотворни бактерии могат да бъдат открити в плодове, зеленчуци и животински продукти, които са били замърсени с изпражнения. Яйцата, които не са сготвени, носят риск от хранителни заболявания заради салмонела. Тези бактерии могат да бъдат открити по черупките на яйцата или дори в самите яйца, което означава, че суровите белтъци и жълтъци могат да са носители на тази бактерия. Едно на всеки 20 000 яйца може да е заразено със салмонела, така че има вероятност да не получите хранително отравяне от тези бактерии. Но ако се случи, вероятно ще имате симптоми като диария, спазми, главоболие, треска и втрисане. Тези симптоми обикновено продължават от два до седем дни и не изискват антибиотици, за да се отървете от бактериите. Салмонелата обаче може да бъде много по-опасна за възрастни хора, малки деца и бебета, хора с проблеми с имунната система и хора със стомашно-чревни проблеми. За щастие салмонелата може да бъде унищожена с топлина. 

Как правилно да съхраняваме яйцата?

Сурови яйца срещу варени яйца

Сготвените яйца обикновено се считат за най-добрия начин за консумация, тъй като топлината от процеса на готвене помага за премахването на болестотворни бактерии като салмонелата. Топлината от процеса на готвене обаче оказва влияние и върху хранителната стойност на яйцата. Това означава, че суровите и варени яйца могат да имат много различно хранително съдържание. Методите на готвене също така допринасят за броя на отрицателните странични продукти, като например гликотоксини, в храната. В света най-популярните начини за консумация на яйца са бъркани, пържените и варените. Въпреки че тези методи на готвене със сигурност са лесни и вкусни, високата температура може да бъде разрушителна за хранителните вещества в яйцата и да повлияе на тяхната смилаемост. Яйцата, приготвени за дълъг период от време или на висока температура, съдържат и най-много гликотоксини. Гликотоксините се свързват с диабета и други видове хронични заболявания.

За здрава и красива коса ви трябва само едно сурово ЯЙЦЕ

Като цяло готвенето на яйца на ниска до средна температура ще запази по-голямата част от хранителното им съдържание, но и ще премахне болестотворните бактерии. Яденето на сурови яйца е най-добрият начин да се избегнат гликотоксините. Въпреки това, тъй като използването на ниска до средна температура при готвене води до образуването на малко гликотоксини, така приготвените яйца могат да се считат за еквивалентни на суровите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com