Блондинки срещу брюнетки: Как цветът на косата влияе на дълголетието и здравето?

8191
Блондинки срещу брюнетки: Как цветът на косата влияе на дълголетието и здравето?
Снимка: iStock

Червенокосите са по-склонни да страдат от алергии, блондинките са по-малко устойчиви на болка, а брюнетките са по-устойчиви на стрес.

Цветът на косата и очите ни не само определя външния ни вид, но и може да ни каже много за здравето. Хората с различен цвят на косата имат различен риск от развитие на опасни заболявания, понасят различно болката и дори реагират на лекарства. Разказваме на какви неразположения са склонни червенокосите, блондинките и брюнетките.

Защо цветът на косата има значение?

Към днешна дата има поне две версии: меланин и гени. Меланинът е пигмент, който се произвежда в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи (така например получаваме тен), а също така присъства в нея, косата и очите сам. Колкото по-тъмни са косата и очите, толкова повече е този пигмент - и по-нисък е например рискът от рак на кожата.

Неприятно, дъвка залепна на косата: Най-добрият начин да я премахнете

Дъвката в косата е неприятна ситуация, която, уви, може да се случи на всеки. Няма нужда да се паникьосвате - няма да се налага да се р...

Притежателите на втората теория смятат, че същите гени, които са отговорни за светлия цвят на косата, могат да бъдат свързани и с повишен или намален риск от определени заболявания.

Какво може да кажете за здравето на брюнетките?

Изследователите казват, че ако сте мъж и имате тъмна коса, е по-вероятно да сте достигнали пубертета си по-рано. И, за съжаление, това предполага, че рискът ви от диабет, сърдечни заболявания и склонност към злоупотреба с алкохол и цигари е по-висок от този на светлокосите връстници.

Но има добра новина: колкото по-тъмни са косата и очите, толкова по-висока е психологическата стабилност и толкова по-нисък е рискът от депресия. Освен това брюнетките средно се справят по-добре със стреса и са в състояние да понасят по-високо физическо натоварване.

Здравето на русата: От какво да се страхува?

Биотинът ли е звездният витамин за грижа за кожата и косата?

През последните години биотинът е една от най-популярните съставки в много от продуктите за красота на пазара, включително шампоани и м...

Ако имате руса коса и светли очи, след 50 трябва внимателно да се грижите за здравето на очите си: липсата на меланин значително увеличава риска от дегенерация на макулата, очно заболяване, което води до пълна слепота. За да намалите риска, не забравяйте да носите слънчеви очила и да предпазите очите си от излагане на слънце колкото е възможно повече.

Друга опасност, на която блондинките са по-податливи от брюнетките, е ракът на кожата. Колкото по-светла е косата ви, толкова по-малко меланин в кожата ви и толкова по-уязвима е тя – включително и към опасно ултравиолетово лъчение.

Блондинките също понасят болката по-лошо: според статистиката те се нуждаят от 20% повече анестетици.

Също така, блондинките имат по-висока стомашна киселинност, което увеличава риска от гастрит и язва. Те са два пъти по-склонни да страдат от ревматизъм от брюнетките, по-често страдат от възпаление на пикочния мехур. И накрая, повечето блондинки са по-склонни да страдат от ниско кръвно налягане, отколкото от високо кръвно налягане.

Червенокосите: Какво се знае за тяхното здраве?

Основните грешки, които допускаме при поддържането на косата

Всички искаме красива и здрава коса, но често поради невежество, лоши навици, бързане или митове около грижата за косата я излагаме на ...

Естественият червен цвят на косата е рядкост. Към днешна дата само 2% от жителите на Земята могат да се похвалят с естествена червена коса и повечето от тях живеят в Северна Европа. Учените смятат, че такъв необичаен цвят на косата е резултат от генетична мутация, която не може да не повлияе на здравословното състояние.

Към днешна дата вече е известно, че червенокосите хора са по-склонни да страдат в напреднала възраст от болестта на Паркинсон.

Друга любопитна (и доста опасна) характеристика на червенокосите е непредвидимата реакция към наркотиците. Факт е, че алергиите се срещат при хора с червена коса много по-често, отколкото при блондинки или брюнетки: според някои доклади до 80% от червенокосите са алергични.

Червенокосите обаче имат и своето предимство: тялото им произвежда най-добре витамин D - наистина като малко слънце.

Превод: goodhouse.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com