Блондинките не са глупави, те дори са гении!

7351
Блондинките не са глупави, те дори са гении!
Снимка: iStock/Guliver

Учен от университета на Охайо е анализирал статистиката за успехите на жените в последната половина на столетието и е стигнал до извода, че блондинките не само не са глупави от дамите с други цветове на косите, но дори притежават по-високо IQ и често са гении.

Всички психологически и социални изследвания от последните години свидетелстват, че стереотипите много силно влияят върху наемането на нови служители, повишението на старите и други социални явления, пише Джей Загорски в сп. Economic Bulletin.

"Нашето изследване убедително показва, че блондинките не бива да се дискриминират поради "ниско" ниво на интелект", се казва в статията.

Блондинките са по-голям магнит за мъжете

Изследване показва, че русите жени по-лесно попадат в сърцето на срещуположния пол, пише БГНЕС. Често мъжете се подиграват на ума на бл...

Загорски стигнал до такъв извод, като анализирал данните за нивото на IQ, житейските успехи и други социално-икономически параметри, които били събрани през 1979 година в САЩ по време на допитване на няколко хиляди млади американци и американки, родени в края на 50-те и началото на 60-те години.

Този тест, както обяснява ученият, се провеждал "сляпо" и чак след шест години, през 1985 г., социолозите събрали данните за цвета на косата и кожата на участниците в експеримента. Това позволило на Загорски обективно да оцени действително ли блондинките са по-глупави, а брюнетките – по-умни.

Резултатите се оказали доста неочаквани – нивото на IQ при блондинките било средно 103,2 точки, които е максимално високият резултат за всички категории жени. Брюнетките им отстъпили съвсем малко – тяхното IQ средно се равнявало на 102,7 точки. При червенокосите участнички IQ било 101,2 точки, а сред жените с кестеняви коси – 100,5.

За блондинките се оказали по-високи и шансовете да станат гении (IQ 150+), но сред тях се срещали и жени със средно-ниско ниво на интелект. Всичко това сочи, че блондинките изобщо не са по-глупави от жените с други цветове на косите, а понякога дори ги превъзхождат.

Мъжете наистина предпочитат блондинки

Мъжете наистина предпочитат блондинки, показва изследване на сайта за запознанства Twoo.com. То установило, че мъжете е с 3% по-вероят...

Подобна зависимост се появила и сред мъжете блондини – тяхното ниво на IQ също не се отличава от развитостта на интелекта при брюнетите, кестенявите и червенокосите. Което е интересно – броят на блондините бил значително по-малък от този на блондинките. Учените смятат, че това се дължи на факта, че жените често посочвали нюанса, с който били оцветени косите им в момента на попълването на анкетите, а не природния им цвят.

Защо блондинките са се оказали по-умни от другите жени? Загорски е на мнение, че причината може да е, че в библиотеките на блондинките книгите били значително повече, отколкото в домовете на жените с други цветове на косите.

От друга страна, ученият не отрича, че в това може да са замесени и генетични фактори, които тепърва предстои да се изяснят, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com