Бойлерът издава звуци - ето каква е причината

16777
Бойлерът издава звуци - ето каква е причината
Снимка: Thinkstock

Ако бойлерът издава шум при пълнене, тогава най-вероятно във водопроводните тръби има високо налягане. Не е критично, но ако е възможно, налягането се препоръчва да се намали.

Ако бойлерът издава шум при нагряване, това показва наличието на котлен камък, образуван в резервоара. Прави ли прекалено много шум? Има котлен камък върху намотката на нагревателния елемент.

Съскане на бойлера? Тревожен знак: вероятно е имало счупване в черупката на нагревателния елемент и водата навлиза в нагревателната спирала.

Бойлерът свири или бибипка? Предпазният клапан може да е повреден.

Как да пестим ток от бойлера през зимата

При загряване на бойлера се чуват пукания (едно-две, но не постоянно)? Има термично разширение на стените на резервоара - няма особена причина за вълнение.

Такъв шум показва, че нагревателният елемент е покрит с котлен камък, което в крайна сметка може да доведе до изгаряне на нагревателния елемент. Оказва се, че водата е твърда, но въпросът може да се коригира.

Поради слоя от котлен камък елементът е в лош контакт с водата. Под слоя котлен камък започва кипенето, но горещата вода не се смесва със студената вода в бойлера, а с шум и свирене излиза през пукнатините на котления камък, понякога се чуват пукания, това са парченца котлен камък, падащи от елемента.

Ако имате желание, умение, търпение и подходящи инструменти, тогава в един от свободните дни можете да развиете нагревателния елемент, да го почистите от котления камък. Как и какво е по-добре да го почистите е друг въпрос. В същото време погледнете маркировката и формата на елемента и купете същия предварително за всеки случай.

Необходимо е внимателно да развиете елемента, за да не повредите уплътнението близо до неговата резба, когато няма ново уплътнение под ръка, ще трябва да оставите старото и е важно да го запазите непокътнато.

Един бойлер харчи ето колко ток – научете отговора и как да спестите

Защо бойлерът издава звуци?

Ако чуете външен звук по време на работа на бойлера, това може да не се дължи на повреда, а на конвекция на водата. Когато процесът на нагряване започне и нагревателният елемент се включи, във водата се образуват въздушни мехурчета. Когато се издигнат нагоре, те се срещат с незагрята студена вода, след това се получава спукване, така да се каже, и това издава шум.

Също така причината за това действие може да бъде плака, която предотвратява нормалното пренасяне на топлина. Котленият камък се утаява на дъното на резервоара с времето, докато пада. Поради това се създава известен шум по време на работа.

Плака може да се появи поради твърда вода, която тече в тръбопровода.

Поради липса на филтри, а също и ако не сте почистили оборудването си навреме.

Важно!

Освен това тръбите могат да бръмчат, ако има налягане в системата, което е повишено. Следете силата на натиска, тъй като тя не трябва да надвишава скоростта, посочена в инструкциите за модела, който използвате. Ако не гледате, резервоарът може да експлодира, съветвам ви да инсталирате редуктор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com