Българските ритуали за късмет

14608
Българските ритуали за късмет
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В България има много ритуали за късмет и благоденствие. Нашите предци не само са ги изпълнявали стриктно, но и са знаели тяхното значение. Българският народ е съхранил някои прекрасни старинни обичаи и традиции. В момента някои от тях все още са широко разпространени в цялата страна, а други се практикуват само в определени села или региони. Ето някои от тях:

Сурвакане

Този обичай се празнува на 1 януари. Произходът му е труден за определяне – някои историци например го свързват с древните българи, а други с езическите времена на Рим. Ритуалът сурвакане се прави от деца на възраст от 5 до 12 години.

Всяко дете има своя собствена сурова клонка от дрян, украсена с различни неща като многоцветен памук, пуканки, орехи. С клонките си докосват/удрят гърба на близките си, докато рецитират различни стихчета за здраве. След това получават малки подаръци. Това е една от най-разпространените традиции в България и се практикува от повечето семейства.

Леденото хоро на Йордановден

На 6 януари във възрожденския град Копривщица се практикува т. нар. „ледено хоро” (хоро е името на традиционно българско хоро). Това се прави само от мъже, облечени в национални дрехи, влизат във водата на ледена река и танцуват под музиката на барабани.

 Предполага се, че този обичай е възникнал по времето на Османската империя, когато местните хора са искали да демонстрират силата на духа си. Друга традиция, практикувана на този ден в други градове или села с реки, е когато местният свещеник хвърля кръста в реката и хората се надпреварват да го извадят.

Кукери

Има няколко хипотези за произхода на този обичай. Според най-популярния от тях е практикуван от траките (тракийската дума „кукери“ означава „високи хора с маски“), а след това е възприет и от българите. Празнува се в различни дни в различните региони на България, но като цяло е зимна традиция.

 Само неомъжени мъже имат право да правят това - те се обличат в специални страшни костюми и танцуват причудливи танци, за да прогонят злите духове. Вярва се, че колкото по-шумни са, толкова повече ще прогонят злото. Днес тази традиция е по-характерна за малките български села.

Мартениците и Баба Марта

Това е най-популярната и разпространена българска традиция. Легендата за мартеницата датира от основаването на българската държава през 681г. Гълъб-пратеник с бял конец е изпратен от един от синовете на стария цар - Аспарух - до брат му акордеон, за да покаже, че е намерена нова земя. Когато Баян получил съобщението, той бил преследван от вражески хазарски племена. Улучен е от стрела и кръвта му оцветява конеца в червено.

Баян изпратил обратно гълъба, а Аспарух успял да дойде с войските си и да го спаси. След това той наредил да се направят още червени и бели конци и ги поставил на войниците си. Това се случило на 1 март. Оттогава всяка година на 1 март българите си подаряват една такава „мартеница“ с пожелания за здраве и късмет. „Мартеницата” се носи до началото на пролетта, когато се сваля и се поставя върху новоразцъфнали дървета.

Нестинари и техните танци върху жарава

Това е една от най-старите български традиции, която в момента е запазена само в няколко села на Странджа планина. Историците свързват това със старите тракийски традиции и техния култ към Слънцето. Самият танц се предава от поколение на поколение само в определени семейства.

Интересното е, че танцьорите "нестинари" не получават никакви наранявания при влизане в жаравата, така че учените твърдят, че това може да се дължи на тяхната генетика. Самите хора твърдят, че това е заради силната им вяра и добрите нрави. Този вид танци се правят на празника на Свети Свети Константин и Елена. Танцьорите влизат в обкръжените въглени в състояние на транс и се движат в него с малки стъпки във формата на кръст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com