Бързо и лесно – трик за това как да почистите шарана

14609
Бързо и лесно – трик за това как да почистите шарана
Снимка: iStock/Guliver

Шаранът е сладководна риба, която е широко разпространена у нас. Известни са и се практикуват и спортен, и промишлен риболов на шарани в България. Редица язовири и реки у нас позволяват улов на шарани, а той е желан от рибарите заради вкусовите качества на шарана и ползите за здравето от консумацията му. Шаранът обаче не се чисти лесно, тъй като има люспи. Изключение е огледалният шаран, известен в риболовните среди като гол шаран. За да се насладите на тази риба, е важно да знаете как да почистите шарана, тъй като неумелото почистване и грешките, допуснати в него, ще направят рибата кисела, неприятна на вкус и неядлива и ще провалят ястието ви. Ще ви  помогнем с лесен трик, който ще ви спести време и усилия.

Как да почистите шарана – трикове за добри рибари и домакини

Като начало измийте добре рибата под течаща вода. Ако шаранът е с люспи, предстои ви трудна част. Но има трик, който ще ви помогне да се освободите от люспите много по-умело и без усилия, без да се разхвърчат из цялата стая. Потопете рибата за кратко във вряща вода. След запарването направете няколко плитки разреза върху перката на шарана и я издърпайте в посока от опашката към главата. Може да се заемете с люспите. Тук хитрите трикове освен врящата вода са няколко. Някои домакини, умели в почистването на шаран, го поставят в дълбок съд с вода, в който чистят люспите. Те остават във водата и не цапат кухнята. Други поставят шарана в плик и така го почистват. След почистването на люспите, което, както виждате може и да е лесно като детска игра, следва измиване отново на рибата и разрез по корема ѝ, за да изкарате вътрешностите. Най-важният момент при премахването на вътрешностите е отстраняването на жлъчния мехур. Ако го пропуснете, рибата ще е негодна за консумация и кисела. Същото важи и ако го спукате. Ако го пукнете обаче, това не означава да изхвърлите шарана. Просто бързо и щателно го измийте.

Защо да ядете повече риба?

Когато говорим за приготвяне на шаран и обсъждаме как да почистите шарана, следва да ви припомним да не пропуснете да бръкнете и дълбоко под главата, за да отстраните евентуални съсиреци там, които също не са вкусни. Почистването на шарана завършва с премахване на очите и хрилете. Главата може и да е се премахва. Някои решават да премахнат и нея заедно с опашката и да ги използват за вкусна рибена супа. Дали ще ги оставите, или не, е въпрос на личен избор, предпочитания, избрана рецепта и ястие. Това е цялата процедура. Вероятно сега ви изглежда много по-лесно да почистите рибата и да я приготвите за семейството, след като открихте как да почистите шарана бързо.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com