Чаят от тази билка лекува бързо белия дроб

101194
Чаят от тази билка лекува бързо белия дроб
Снимка: Mareefe / Pixabay

Алергии, астма, опасни микроорганизми и вдишване на различни замърсители могат да причинят проблеми на горните дихателни пътища. Симптомите на респираторни заболявания включват конгестия, затруднено дишане, хрема, раздразнено гърло, пише explore.globalhealing.com.

Точно в това време на годината, когато респираторните заболявания са често срещани, важно е да знаете, че органичният риган е мощен инструмент, който можете да включите в арсенала от средства за поддържане на здравето на белите дробове. Ефективен, надежден и безопасен - органичният риган е естествено богат на карвакрол, флавоноиди и терпени. Всички тези вещества са естествени деконгестанти и антихистамини.

Лечебни растения, които да отглеждаме в градината си

Много хора обичат да излизат сред природата. Миризмата на билки опиянява и в същото време изпълва със сила. Искаме да се зареждам с таз...

Билката риган като антихистамин
Когато прашец, прах, мухъл, химикали, гъбички и бактерии нахлуят в тялото ни, то освобождава химикал, наречен хистамин, който причинява реакция, подобна на алергичните реакции – запушване на носа, повишено производство на секрети от лигавицата и кихане.

Риганът противодействието на хистамина и може да помогне за намаляване на тези реакции.

Той също така съдържа розмаринова киселина. В издание на Clinical&Experimental Allergy от 2004 г. бе публикувана статия, обобщаваща резултатите от проучване, което изследва способността на розмариновата киселина да инхибира алергените. 

Риган при кашлица и за добро здраве

Изследванията на учени от УНГ отдела на Медицинския център на Израелския технологичен институт откриха терапевтичния потенциал за различни ароматни билки, включително и на ригана. Той оказва положителен ефект върху дихателните пътища и кашличния рефлекс.

Най-добрите билки за подсилване на имунитета през есента

1. Босилек Босилекът често е наричан сладък босилек. Той подпомага храносмилателната и нервната система. Ако страдате от тревожност ил...

Билката съдържа още калций, магнезий, цинк, желязо, калий, витамини А и С и ниацин. Въпреки че тези компоненти не влияят пряко на проблемите на горните дихателни пътища, всички те са необходими за правилното функциониране на имунната система.

Риганът е богат на витамини като А, С, Е и К, фибри, калций, ниацин, манган, фолиева киселина, желязо и каротеноиди като лутеин, зеаксантин и криптоксантин.

Неговата антиоксидантна сила и способност за предотвратяване на заболявания е добре известна. Чаят от риган помага на тялото да се детоксикира и е полезен в борбата с много заболявания, включително и белодробни.

Билката има куп полезни ефекти и най-добрият начин за нейната консумация е под формата на чай. Той може да бъде приготвен от пресен или сушен риган. 

Необходими са ви само 1 - 2 супени лъжици или 5 - 10 грама риган. Посоченото количество от билката се залива с чаша гореща вода и се кисне 5 минути. Можете да пиете този чай три пъти на ден, пише boldsky.com.

Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (II част)

Пресните, ароматни билки са един от любимите ни начини да добавим вкус и разнообразие към почти всичко, което приготвяме. Ако искате да...

Ето и още един вариант за приготвяне на чая:

  • 4-6 лъжици риган
  • 2-3 чаши вода
  • резенче лимон 
  • мед

Начин на приготвяне: Сложете водата да заври на котлона и го изключете след нейното завиране. След това добавете ригана и киснете 5 минути. Прецедете чая и добавете малко мед на вкус. Пийте от тази запарка през целия ден, за да извлечете максимални ползи от нея.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за диагностика и самолечение! При наличието на специфичен здравословен проблем се консултирайте със съответния специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com