Често срещани фитнес митове, на които не бива да вярвате

1030
Често срещани фитнес митове, на които не бива да вярвате
Снимка: iStock

С потока от налична информация на една ръка разстояние е лесно да се изгубим в морето от съвети, препоръки и, за съжаление, митове, които циркулират в областта на фитнеса. Тези фитнес митове често се маскират като истини, подвеждайки безброй хора по пътя им към по-добро здраве.

1. Жените трябва да избягват вдигането на тежести, за да избегнат натрупването на обем

Много жени се страхуват, че вдигането на тежести може да доведе до прекомерна мускулна маса. Добре е да се знае, че повечето жени не притежават хормонален профил, който да води до значителен мускулен растеж. Силовите тренировки всъщност могат да бъдат ценен инструмент за извайване и дефиниране на тялото, помагайки за постигане на тонизирана и оформена физика без риск от прекомерно развитие на мускулите.

Как да създадете домашна фитнес зала без да харчите много пари?

2. Кардио тренировките са най-добрите за сваляне на килограми

Тези упражнения са наистина ценни за горене на калории и добро сърдечно-съдовото здраве. Но загубата на тегло не зависи само от кардиото. Включването на силови тренировки и поддържането на балансирана диета са еднакво важни елементи на успешната стратегия за отслабване. Чрез комбиниране на тези компоненти можете да постигнете устойчиво управление на теглото и общо подобрено здраве.

3. Повече пот, повече изгорени мазнини

Изпотяването не е пряк индикатор за това колко калории или колко мазнини изгаряте. Вместо това, това служи предимно като механизъм за охлаждане на тялото ви и неговата интензивност може да варира значително заради фактори като температура, влажност и индивидуални вариации в реакцията на потта.

Въпреки че повишената физическа активност може да допринесе за изгарянето на калории и мазнини, разчитането единствено на потта като мярка може да бъде подвеждащо, тъй като не корелира пряко с ефективността на вашата тренировка или усилията за отслабване. От съществено значение е да се съсредоточите върху балансирано хранене и последователни упражнения за трайни резултати.

Започвате фитнес след 50 години? Ето как да го направите ПРАВИЛНО

4. Ако спрете с фитнес тренировките, ще започнете отново да наддавате на тегло

Два ключови фактора допринасят за увеличаване на телесните мазнини, когато спрете да тренирате: намалени калорични изисквания поради загуба на мускули, тъй като мускулите изгарят калории дори в покой, и намален разход на калории от по-малко физическа активност. Поддържането на същия калориен прием без корекция може да доведе до складиране на излишни калории като мазнини по корема, което крие рискове за здравето. За да предотвратите наддаването на тегло по време на прекъсване на тренировката, от решаващо значение е да съобразите диетата си с намаленото ниво на активност.

5. Трябва да тренирате всеки ден

Докато последователността е важна, тялото ви има нужда от време, за да се възстанови. Претренирането може да доведе до прегаряне, нараняване и намалена производителност. Следователно, включването на един или два почивни дни в седмичната ви рутина обикновено е от полза за възстановяването и подмладяването на тялото ви. Това ще ви помогне да се представите по-добре в следващата си рутина и да постигнете целите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com