Цветова символика – кой цвят какви събития привлича в живота ти

10563
Цветова символика – кой цвят какви събития привлича в живота ти
Снимка: iStock/Guliver

Цветовете, които ни обграждат в ежедневието, имат непрекъснато въздействие върху нас с енергийни потоци и символика, които внасят в съзнанието, пространството и живота ни. Всеки един цвят от интериора, природата, външността или дрехите ни говори на тайнствен език, който може точно да дешифрира само интуицията ни.

Какво значение има всеки един цвят, с какво и как може да промени живота ни?

Бяло

Това е цветът на красотата и невинността в българския фолклор. В бяло е роклята на булката, ризата, която "отваря" и прави носията по-красива, бяло е и лицето на на-хубавата мома на мегдана. В Родопите дори има обичай, на булката да се направи сватбена маска с цветни мъниста и бяла боя. Бялото обаче има и връзка със смъртта. В Странджанско някога в бяло е бил траурът. Ризата на хайдутина, отиващ към бесилото, също е в бяло. 

Петър Дънов е на мнение, че ако човек е готов да служи на Бога без никакви външни норми и правила, изразява това чрез белия цвят. Бели са ангелите, свежестта и пролетта, чистата душа.

Черно

В нашата култура това е цветът на нещастието и злите силни, смъртта и отвъдното. "Черната вдовица" е силно отровен паяк в черен цвят. Нощта също е черна, но за да "не ни сполети зло", "се скриваме" с черното. Този цвят е предпочитан за обличане от по-ексцентричните, артистичните, шизоиден тип личности. В същото време именно черното предпазва и затваря в себе си. Тук ще ни изненада и Фън Шуй, който препоръчва този цвят за детската стая на детето, като трябва да бъде съчетан с ярки цветни петна. По този начин на неговия фон изпъкват наситените и основни цветове.

Червено

От него излиза енергията на живота. Червения цвят е здраве, енергичност, жизненост. Конецът, който ни предпазва от уроки и зли сили, е червен. Бременната жена го носи, за да я предпазва нея и чаканото дете, а шапчицата на новороденото бебе също се закичва с червен конец. Червени са огъня и кръвта. Цветът не е подходящ да се използва като покривка на легло, защото ще "крещи" срещу съня и покоя.

Когато искате да бъдете забележими, вашето спасение е червения тоалет.

Астролозите съветват: Какви цветове да носим през 2021

Ако бялото и синьото бяха късметлийските цветове за миналата година на Плъха, в годината на Металния бик 2021 щастливите цветове са сре...

Жълто

Жълтото е основен топъл цвят. Той се асоциира с позитивните нагласи и оптимизма. Ако поискате от някой рисунка на слънце, със сигурност то ще бъде жълто. Цветът на детството, цветът на интелектуалните хора - и те са в жълт цвят. Ако искаме да засилим способността на детето да възприема и учи, в домашната среда трябва да преобладава жълтото. 

Със сигурност това е любимия цвят на тези, които имат ясни лидерски нагласи. Блестящото присъствие, властта и харизмата са впити в неговото излъчване.

Син цвят

В по-голяма степен синьото има въздействие, противоположно на червеното. Според изследователи на психосоматичното въздействие на цветовете, в стаи боядисани предимно в син цвят, живеят хора, който е много вероятно да имат забавен пулс или занижено кръвно налягане. Същевременно синьото усилва чувството за самота и самодоволството като негативно влияние. Цветът не е препоръчителен за самотни хора. Не е случайно, че точно този е цветът на дрехите при момченцата, които обикновено са физически по-силни и активни, и по-буйни от момиченцата.

Цветовете в дома и тяхното въздействие

Когато декорирате дома си и избирате цветове, не следвайте само естетическите си предпочитания и модни тенденции. Не забравяйте, че все...

Синия цвят доста често е любим на хората с идеалистична нагласа, леко откъснати от прагматизма и реалността.

Зелено

Определено цветът на промените, растежа, процъфтяващата жизненост. Цветът на развитието и природата, на свежестта и продородието. Той стимулира децата за скок от един етап в друг, да открият и усвоят нови неща и умения. 

Негативния нюанс, който носи зеленото са непостоянството и нетърпеливостта. Хората погрешно го свързват със спокойствието. 

Може би най-красиви за зелените скъпоценни камъни, а зеления тоалет е изключително магнетичен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com