Десетте най-често срещани зависимости

41795
Десетте най-често срещани зависимости
Снимка: Pixabay.com

Ако някога сте се чудили кои са най-често срещаните зависимости в нашето общество, ще разберете, ако прочетете кратката ни статия за тях.

Според Framar.bg, пристрастяването е „фактическа психологическа или физическа зависимост на личността, при която индивидът няма контрол върху изборите, свързани със зависимостта и се изправя пред силно усещане за болезнена загуба при спиране на пристрастяващия агент”.

Понятието „пристрастяване” може да се отнася както за зависимост към вещество, например алкохол или наркотици, така и за поведенческа зависимост, при която индивидът не може да спре да играе хазарт или видео игри. Пристрастяването е хронична и сложна болест, а страдащите не могат да контролират употребата на вредните вещества или ангажираността си с вредни навици. Те изцяло се подчиняват на зависимостта, която безмилостно се настанява в ежедневието им и измества всичко останало на заден план.

Последиците от пристрастяването може да окажат сериозно въздействие върху самия индивид, като увредят физическото и психическото му здраве, взаимоотношенията с околните, личната му сигурност и финансовото му положение. Само в САЩ, например, зависимостта към алкохол, тютюнопушене, наркотици и медикаменти, съдържащи опиати, струва на икономиката около 740 милиарда долара годишно разходи за здравеопазване и лечение, покриване на загуби от намалена трудоспособност и харчове за справяне с престъпността.

Зависимостите не се дължат на една-единствена причина. Смята се, че генетични и други биологични фактори допринасят за податливостта към пристрастяване; предполага се също така, че някои хора по рождение са склонни към импулсивност и поведение, което носи възнаграждение. Освен това ключово влияние оказват редица психологически фактори и обстоятелства, свързани със средата, които имат отношение към поведенческите зависимости и злоупотребата с вещества.

Данните и статистиката, които очертават картината на десетте най-често срещани зависимости, са събрани от различни източници, сред които Националният институт на САЩ за злоупотреба с наркотици, Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, както и българските Фондация „Отговорна игра” и Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта. Изброените от едно до четири зависимости са степенувани по брой на засегнатите, а останалите са в произволен ред, тъй като липсват достатъчно статистически данни за тях.

Прочетете кои са десетте най-често срещани зависимости – някои със сигурност ще ви изненадат!

10. Работа

Да работиш много обикновено се счита за положителна черта, на която хората се възхищават, но когато това прерасне в мания, идват и проблемите. Когато отдадеността към това, което правиш, стане пристрастяване, ефектът е разрушителен и засяга както здравето на индивида, така и неговите взаимоотношения с околните. Смята се, че пристрастяването към работата се корени във все по-силно изразеното консуматорско общество, в което хората са обсебени от желанието да печелят все повече пари, за да постигнат успех и високо обществено положение или да избягат от емоционален стрес. Зависимостта към работата, която често наричаме работохолизъм, е реално психическо заболяване, което води до „прегряване”, когато човек стигне до пълно физическо и емоционално изтощение.

9. Пазаруване

Зависимостта към шопинга, също известна като омниомания, е поведенческо нарушение, което представлява желание за непрестанно пазаруване, често с цел добро настроение и преодоляване на негативни емоции. Много от нас живеят в свят, в който интензитетът на консумиране определя социалния статус, а рекламите тръбят отвсякъде, че пазаруването ще ни направи щастливи. Така че не е чудно, че зависимостта към пазаруването може да ни завладее. В краткосрочен план човек може да се почувства щастлив и удовлетворен, но тези емоции често са примесени с безпокойство и вина. В дългосрочен план, финансовите загуби може да са значителни, а жертвите да натрупат огромни дългове. Взаимоотношенията с близки и приятели също може да пострадат.

8. Секс

Тук става въпрос за противоречива зависимост, описвана като непреодолима нужда за сексуален контакт въпреки потенциалните негативни последици върху самия индивид и околните. Въпреки че няма официална клинична диагноза на сексуалната зависимост, психолозите смятат, че страдащите от това заболяване търсят безразборно сексуални партньори, имат неконтролируема потребност от мастурбация, обсебени са от желанието да имат недостижим партньор или имат влечение към ситуации със сексуален контекст. Няма достатъчно статистика, за да направим точни изводи, но се счита, че зависимостта е доста широко разпространена, а същевременно относително слабо диагностицирана.

7. Интернет

Друг сериозен повод за притеснение на световно ниво е зависимостта към интернет. Тя все още не е призната за здравословен проблем, а статистиката относно засегнатите хора варира, но се счита, че хора от много държави и култури по света страдат от подобен проблем. Хората със зависимост към интернет прекарват все повече време пред компютрите, което се отразява на техните връзки, приятелства, работа и образование. Тъй като засегнатите индивиди може да изпитват угризения и да държат в тайна прекомерното използване на интернет, те често се изолират от света, когато не са пред екрана. Това, от своя страна, крие риск от развиване на други зависимости – например към хазарт, пазаруване или секс, които е възможно да се коренят в пристрастяването към интернет.

6. Видео игри

Над два милиарда души по света играят видео игри, а статистиката сочи, че само в САЩ геймърите наброяват повече от 150 милиона. За повечето хора това е забавно занимание, но това уж безобидно хоби може да даде сериозни отражения върху взаимоотношенията, работата, образованието, както и физическото и психическото здраве на човек като цяло. Всъщност има много причини видео игрите да развиват зависимост и една от тях е, че те са създадени именно с тази цел. Разработчиците на игри искат хората да не спират да играят и затова проектират игрите така, че успехът винаги да е само на една крачка разстояние. Това хем подхранва желанието ви да се борите, за да постигнете крайната цел, хем не е прекалено трудно, за да ви накара да се откажете. Ако не успеете да упражните контрол върху импулса за игра по безопасен и отговорен начин, може да се окажете в примката на зависимостта.

Алкохолизмът и недоспиването са свързани

Алкохолизмът и недоспиването са свързани. Това смятат експерти от университета в Йейл. Според тях особено уязвими са младите хора може,...

5. Храна

Случаите на пристрастяване към храна се увеличават с всеки изминал ден, а хората все по-силно копнеят за нездравословни храни и злоупотребяват с тях в големи количества, дори и при липса на глад. Често те не са в състояние да устоят на тези изкушения, а после изпитват чувство на вина и пристъпват към строго въздържание от определени храни. Богатите на мазнини и захар продукти въздействат пряко върху мозъка, като активират системата му за възнаграждение, точно както и наркотиците. Това често блокира способността на мозъка да сигнализира, че е време яденето да спре, така че човек в един момент прекалява. Проблемът е сериозен и може да има тежки отражения не само върху здравето, но и върху емоционалната стабилност на зависимия. Увеличава се рискът от затлъстяване и диабет тип 2, а наднорменото тегло от своя страна може да се отрази зле върху самочувствието на човек и начина, по който той възприема тялото си.

4. Хазарт

Ръстът в предлагането и достъпността на хазартните игри води до увеличаване на зависимостта към тях. Според Американската фондация за помощ при хазартната зависимост, 2.6% от населението на САЩ страда от такова пристрастяване под една или друга форма. Резултатите от мащабното проучване са представени и на български. Но защо за определени играчи не е проблем да си тръгнат след няколко рунда, докато други не могат? Според експерти редица психологически фактори като повтарящото се частично възнагражение карат хората да продължават да играят. През повечето време, те са с очакването, че ще бъдат стимулирани чрез печалба и дори поредица от загуби не може да ги накара да се откажат, защото в крайна сметка вярват, че ще спечелят. Смята се, че игри като слот машините, които работят на принципа на случайността, засилват това убеждение. Точно както при видео игрите, дизайнът привлича играчите и ги кара да играят безотказно. Успехът винаги изглежда на една ръка разстояние – едно „почти печеливше” завъртане не се определя като загуба, а е „на крачка от успеха”. Така играчите залагат завъртане след завъртане.

3. Наркотици

До какво може да доведе интернет зависимостта?

Интернет зависимостта води до депресия, биполярно разстройство и тревожност. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин Христина Крае...

Данни от националното проучване за злоупотребата с алкохол и наркотици в САЩ сочат, че през 2016 г. около 7.4 милиона американци на възраст над 12 години имат проблем с употребата на незаконни субстанции. Водещ е процентът на марихуаната, която се употребява от около 4 милиона американци, следвана от болкоуспокояващите медикаменти, които засягат 1.8 милиона души. Кокаинът и хероинът също са включени в проучването. Зависимостта към наркотиците е хроничен и сложен проблем, при който индивидът е подчинен на маниакално търсене и употреба на забранени вещества. Този навик може да доведе до промени в мозъка на зависимия, които впоследствие му пречат да устоява на изкушението да продължи да взима наркотици. Дори при пациенти, които са в процес на възстановяване след лечение, има повишен риск от връщане към порока заради тежките последици върху мозъка.

2. Алкохол

Зависимостта към алкохола, позната като алкохолизъм, засяга хора от всички възрастови групи и прослойки. Смята се, че само в САЩ с този проблем се борят около 16 милиона души (повече от 6% от населението). Причините отново не са еднозначни – доказано е, че сред потенциалните виновници са психологически, генетични и поведенчески фактори. Тъй като алкохолът се разпространява свободно в повечето държави по света, състоянието алкохолизъм често може да се сбърка със злоупотреба. Обикновено пристрастяването се характеризира с невъзможност човек да остане трезвен продължителен период от време, като зависимостта продължава независимо от нанесените вреди на организма. Някои хора успяват да се справят с алкохолизма сами, но повечето се нуждаят от помощ.

1. Тютюнопушене

Никотинът, който се съдържа в тютюневите изделия, е вещество, към което се развива силна зависимост. Приблизително 50 милиона американци са пристрастени към цигари или тяхна разновидност, което превръща тютюнопушенето в най-разпространената зависимост. Тя се дължи на начина, по който никотинът се обработва от организма. Когато пушекът стигне до дробовете, никотинът бързо навлиза в кръвта и достига до мозъка, където активира механизма за възнаграждение. Ефектът отминава бързо, така че индивидът продължава да пуши, за да удължи удоволствието. Тъй като тютюнът е широко разпространен и на година едва 6% от пушачите успяват да се откажат, по всичко личи, че зависимостта към никотина ще продължи да съществува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com