Диетолог: Ако имате проблеми с килограмите – започнете да приемате тези минерали

2308
Диетолог: Ако имате проблеми с килограмите – започнете да приемате тези минерали
Снимка: iStock

Метаболизмът е процес, при който организмът разгражда храната и хранителните вещества и ги превръща в енергия, за да може да функционира правилно. Всичко, което ядем, има влияние върху нашия метаболизъм, включително и някои минерали. Когато метаболизмът не е забавен, тогава е по-малък шансът да натрупаме излишно тегло.

Вижте кои са минералите, които ще ви помогнат да се отървете от излишните килограми:

Магнезий – ако страдате от дефицит на магнезий, е възможно метаболизмът ви да се забави. Магнезият участва в над 300 процеса в организма, включително и метаболизма на мазнините, като спомага за укрепването на костите, регулирането на кръвната захар и кръвното, както и подобряване на дейността на мозъка. Ядките са богати на магнезий, както и бобовите растения и тъмнолистните зеленчуците. Може да приемате минерала и под формата на добавка.

Калий – той е важен за калиево-натриевия баланс, като намалява риска от задържане на излишни течности в организма, което обикновено води до подуване и дискомфорт. Калият е важен и за възстановяването на мускулите и правилното функциониране на сърцето и бъбреците. Храни, които са богати на калий, са листни зелени зеленчуци, авокадо, банани и ядки.

Ендокринолог: Тези 7 неща забавят метаболизма и пречат на отслабването

Калций – хората, които по една или друга причина избягват консумацията на млечни продукти, най-вероятно имат по-ниски нива на калций в организма. Той е важен минерал за растежа, здравината и плътността на костите. Също така магнезият помага на организма да гори повече калории и да съхранява по-малко мазнини и съответно се бори с излишните килограми.

ОЩЕ: Диетолог разкри причините, които пречат да отслабнем

Цинк – при дефицит на този минерал може да се наблюдава влошен имунитет и постоянно чувство на умора. Цинкът е нужен за синтеза на стомашни киселини, които помагат за разграждането на мазнините и протеините, които консумираме и превръщането им в енергия или мускули. Възможно е ниските нива на цинк да са свързани с дисбаланс на инсулина. Храните, които са богати на цинк, са леща, киноа, нахут, пуешко и говеждо месо.

Селен – може да се каже, че това е един от най-важните хранителни елементи за правилното функциониране на организма и здравето на щитовидната жлеза, която секретира хормони, контролиращи основните телесни функции – метаболизма, енергията и храносмилането. Доста хора имат недостиг на селен и съответно страдат от наднормено тегло и забавен метаболизъм. Редовната консумация на риба, орехи, бразилски орех, морски дарове и месо ще ви помогне да повишите нивата на селен в организма. Внимавайте обаче с него и не взимайте добавки, ако нямате дефицит, защото излишъкът на този минерал и опасен за здравето.

Лесни начини за възстановяване на метаболизма и подобряване на здравето

Има още няколко важни елемента, които помагат при борбата с килограмите – аминокиселините триптофан и аргинин, омега-3 мастни киселини, витамини В, С и D.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com