Диетолог подсказа как да намалите кръвната захар само за 3 часа

26347
Диетолог подсказа как да намалите кръвната захар само за 3 часа
Снимка: Kristina Paukshtite / Pexels

Благодарение на антиоксидантите си, сокът от нар е в състояние да успокоят нивата на захар в кръвта и да понижи кръвното налягане. Известно е, че плодът има богато съдържание на хранителни вещества.

Някои продукти имат чудодейни свойства: едни не позволяват да се развиват онкологични заболявания, други укрепват имунната система, а трети облекчават главоболието. Познанията за характеристиките на конкретен продукт ни позволяват да овладеем някое неочаквано заболяване в спешен момент.

Например, с хипергликемия, при която рязко се вдига захарта в кръвта, което пък засяга ритъма на сърцето. Британският диетолог Роб Хобсън говори за това кой продукт помага за намаляване на нивата на захарта за съвсем кратко време.

Чудодейна напитка

Според експерта, сокът от нар може да повлияе пложително на нивата на захарта. Неговата ефективност и ползите се определят от съдържанието на антиоксиданти – веществата, които обезвреждат свободните радикали. Оказва се, че сокът от нар е „шампион“ по отношение на количеството антиоксиданти, тъй като дори зеленият чай има в пъти по-малко полезни вещества, отколкото в напитката, посочена от диетолога.

Полезни свойства на сока от нар

Лекарят смята, че напитката от нар, изобилстваща от флавоноиди и антоцианини, инхибира захарта и така успокоява кръвните й нива само за три часа.Аантиоксидантите от сока, могат да повлияят на инсулиновата резистентност и да понижат кръвното налягане.

Ключов механизъм на влияние на сока върху диабетното състояние тип 2, е посредством ограничаване на оксидативния стрес и липидната пероксидация. Това намаление може да стане посредством директно неутрализиране на генерираните реактивни кислородни видове, повишаване на някои антиоксидантни ензимни активности, индуциране на метална хелационна активност, намаляване на образуването на резистин и инхибиране или активиране на някои транскрипционни фактори.

Известни съединения в нара, като пуникалагин и елагова, галова, олеанолова, урсолова и уалова киселини, са определени като антидиабетни. Захарната фракция на сока има уникални антиоксидантни полифеноли (танини и антоцианини), които могат да контролират състояния при диабет тип 2. Тези открития предоставят доказателства за антидиабетната активност на нара, пише Pubmed.ncbi.nlm.

Лекарят допълва, че всички тези свойства превръщат нара в източник на ценни вещества, които са необходими не само за хората, страдащи от хипертония, диабет и хипергликемия, но и за всички, които се грижат за здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com