Диетолог: Тези 5 чая гарантират железен имунитет

35418
Диетолог: Тези 5 чая гарантират железен имунитет
Снимка: iStock/Guliver

Най-популярните билкови напитки в света са черният и зеленият чай. Освен, че са полезни, те тонизират отлично и укрепват имунната система. Но се оказва, че има и по-здравословни билкови напитки от тях, изобилстващи от витамини и микроелементи.

Диетологът Оксана Oсипова сподели кои са те.

1. Чай от морски зърнастец

Морският зърнастец е ценен природен продукт, който оказва мощна подкрепа на нервната и имунната система. Съдържа в големи количества фосфор, магнезий, желязо и каротин. Чаша горещ чай от морски зърнастец е перфектното средство за тонизиране и ободряване на организма.

Приготвянето на здравословната напитка не е никак трудно. Ще са ви необходими 200 гр плодчета морски зърнастец, 2 чаени лъжички мед, 30 гр лайка или черен чай.

Изплакнете плодовете, смачкайте ги с вилица и ги изсипете в чайник с вряла вода. Добавете и останалите билки. Оставете сместа да се запари за 20 минути. Добавете мед и сервирайте. Добре е да пиете този чай преди лягане.

2. Чай от лайка

Д-р Осипова е категорична, че това е най-добрият чай за отслабване, изгаряне на мазнини и тонизиране на организма. Полезен е за хора с нарушения в ендокринната система, проблеми със стомашно-чревния тракт и отслабен имунитет. Благодарение на тази напитка отминават възпаленията, системните главоболия, нервността и безсънието.

Начин на приготвяне: Залейте 1 супена лъжица съцветия от лайка с 200 мл гореща преварена вода. Топлият чай може да се подслади с мед.

3. Ментов чай

Тези цветя, които се срещат във всяка градина, лекуват

Малко хора знаят, че градинските цветя могат да се използват в медицината и козметологията  и имат редица полезни приложения освен...

Той е идеален за подобряване на общото здравословно състояние. Притежава свойствата за стабилизиране на налягането, нормализиране на функциите на стомашно-чревния тракт, отстраняване на вредните микроорганизми от червата и нормализиране на киселинността в стомаха. Освен това ментовият чай се препоръчва за хора със сърдечни проблеми.

Начин на приготвяне: Добавете 1 супена лъжица сушена мента или връзка пресни листа към няколко листчета зелен чай, залейте с вряла вода и оставете течността да се запари.

4. Чай от мащерка

Тази напитка помага за възстановяване на силите след изтощителен ден, зарежда с енергия и успокоява нервите. Влияе благоприятно и на чревната микрофлора и храносмилането. Отличава се с антисептично действие. Освен това укрепва имунната система.

Чаят от мащерка е полезен за жени с гинекологични проблеми и за мъже, оплакващи се от преждевременна еякулация.

13 билки за силен имунитет, които ще ви предпазят от настинка и грип

В сезона на настинките и грипа е добре да знаем как да се справим с тях. Разбира се, превенцията е една от важните стъпки. Благодарение...

Начин на приготвяне: Залейте 1 чаена лъжичка суха мащерка с чаша гореща вода. Оставете течността да се запари за 10 минути и я прецедете преди консумация.

5. Чай от липов цвят

Според експерта това е най-добрият чай за поддържане на здравето на жените и решаване на куп гинекологични проблеми. Тази напитка е невероятно полезна при настинки и други заболявания - укрепва имунната система по-добре от лимона или джинджифила.

Начин на приготвяне: Смесете 2 чаени лъжички сух липов цвят с 1 чаша гореща преварена вода. Оставете чая да се кисне за 10 минути и го прецедете след това. 

Важно: Статията е единствено с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или със съответния специалист. При проявата на симптоми, специфични за дадено заболяване, веднага се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com