Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолозите определиха 5-те най-добри диети за отслабване в горещините

10 юли 2024, 15:33 часа

През горещия летен сезон особено много искате да изглеждате добре. Лекарите са събрали няколко препоръки за хранене за тези, които планират да приведат тялото си в идеалния вид.

Американски диетолози посочиха петте най-ефективни и полезни диети, актуални в най-горещото време на годината.

Така на първо място в списъка е популярната средиземноморска диета. Известно е, че при нея няма строги забрани, но продуктите с високо съдържание на наситени мазнини се консумират в умерени количества. Този тип диета е богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, бобови растения и ядки. Диетата намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Според диетолозите този вид диета, дори и за кратко време, ще ви помогне да развиете правилни хранителни навици, които ще ви помогнат да постигнете чудесни резултати в дългосрочен план.

Как да отслабнем ефективно и бързо: диети според типа тяло

Тази диета, между другото, е станала популярна поради т.нар. парадокс на французите: въпреки факта, че жителите на Франция консумират доста голямо количество мазни храни, те имат много по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания от жителите на страни като САЩ. Отбелязва се, че редовното присъствие в диетата на определени продукти има положителен ефект върху фигурата, здравето и настроението на човека.

Повечето от тях се състоят от пресни плодове и зеленчуци, картофи и ядки. Към основните ястия можете да добавите и малко пълнозърнест хляб, макаронени изделия и други продукти на зърнена основа. Животинско месо, риба и яйца се използват в малки количества, а от млечните продукти - само натурално кисело мляко и сирене.

Препоръчва се използването на зехтин като дресинг за салати, който е основен източник на енергия.

Експертите препоръчват и диета на растителна основа, която в много отношения наподобява веганския тип хранене. Тя включва консумацията на плодове, зеленчуци, ядки, зърнени и бобови култури, както и на соев протеин. Богата на фибри, тази диета ви позволява да поддържате усещане за ситост и нормализира храносмилането.

Лекарите одобряват растителната диета, тъй като тя не само насърчава отслабването, но и води до нормализиране на кръвното налягане, понижава нивата на кръвната захар и холестерола и намалява риска от хронични заболявания. Основният принцип тук е да се сведат до минимум храните от животински произход - яйца, млечни продукти и месо.

Защо трябва да кажете "не" на гладните диети?

За тези, които не са готови да се откажат напълно от месото, диетолозите препоръчват флекситарианската диета. Спазвайки я, месоядните могат да подобрят метаболизма си и да намалят риска от диабет. Флекситарианската диета насърчава умерената консумация на продукти, без строги забрани. Привържениците на такава диета понякога се наричат и гъвкави вегетарианци, защото човек допуска животински протеини в диетата си, само че не ежедневно на всяко хранене, а по желание.

Диетата на автора на Engine 2 също е подобна на вегетарианската диета, но има по-строги ограничения. Тя е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но богата на фибри, витамини и минерали, и позволява да се отслабне по здравословен начин. Освен че ще премахнете животинските продукти, ще трябва да ограничите приема на масла, всички преработени храни, захар и сол. Именно фибрите обаче ще ви позволят да се чувствате сити през целия ден. Най-голямо внимание тук трябва да се обърне на зеленчуците, бобовите растения, ядките и плодовете.

Необичайната, но ефективната диета на Орниш съдържа голямо количество сложни въглехидрати, плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури. Тя е полезна не само за избавяне от излишните килограми, но и за профилактика на сърдечносъдови заболявания. Специалистите по хранене ни казват, че порциите на храните, съдържащи мазнини, трябва да бъдат ясно разпределени във времето, което ще помогне за поддържане на правилния баланс на хранителните вещества.

Такава диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати ви позволява да консумирате всеки ден разумни количества боб, плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, риба, яйца и различни десерти без захар. Но месото, ядките, авокадото, брашното и захарта и нейните производни (мед) в диетата ви ще трябва да бъдат ограничени.

Освен това диетолозите препоръчват да добавите умерени физически упражнения към ежедневието си. Дори половин час ходене пеша или правене на упражненията от курса по йога за начинаещи значително ще повиши резултата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес