"Дилемата на Крокодила": Как Цар Симеон надиграва дипломатически Византия?

1633
"Дилемата на Крокодила": Как Цар Симеон надиграва дипломатически Византия?
Снимка: iStock

Цар Симеон е безспорно един от най-великите ни владетели. Причината не се корени само в неговите военни победи, но и в силата на неговата дипломация. Завършилият Магнаурската школа Симеон, показва знания и умения, които превъзхождат тези на най-добрия ромейски дипломат по това време - Лъв Магистър. Симеон го заставя да реши древната дилема за крокодила и по този начин успява да спечели дипломатическото надиграване и да забави ромейския пратеник, за да спечели решително време за идващия военен сблъсък.

Каква е древната дилема на крокодила

Този парадокс е известен още от Древна Гърция. Легендата разказва за баща, чието дете е отвлечено от крокодил. Влечугото обещава да го върне на бащата, ако той познае дали крокодилът е решил да му върне детето или не. Това е хитър въпрос, при който крокодилът явно ще знае решението на бащата предварително и ще твърди, че е взел обратното. Симеон е завършил Магнаурската школа, в която се изучават тези знания от античния свят и използва този хитър номер, за да постави капан на ромееца.

Как цар Симеон поставя капан на ромеите

По време на обмяната на писма между Симеон и ромейския дипломат, Лъв Магистър настоява българският владетел да освободи ромейските пленници от предхождащите военни действия. В писмото си Симеон споменава, че ромейският император е предсказал датата и часа на слънчевото затъмнение от този период и може лесно да предвиди реакцията му по отношение на освобождаването на пленниците. Ако ромейският император познае отговора на Симеон, българският цар обещава да ги пусне на свобода.

Ясно е, че ромеите няма да могат да предвидят отговора на Симеон. Българският владетел се представя в ролята на крокодила, който първо иска да види какъв ще бъде отговорът на другата страна, преди да обяви своята позиция и да вземе обратно решение.

Как Лъв Магистър пробва да се измъкне

Висшият ромейски дипломат много добре познава този казус. Той се опитва да избяга от капана, като използва изрази, които могат да бъдат тълкувани двузначно, за да може винаги да твърди, че е познал отговора на Симеон. Завършилият с отличие Магнаурската школа български владетел лесно се измъква от този капан и обяснява, че не са познали верния отговор.

Защо Симеон използва този хитър трик

Идеята на Симеон е да спечели нужното му време. Той държи Лъв Магистрат в една от българските крепости, докато организира контраудар срещу ромеите и техните съюзници - маджарите. Симеон успява да се договори с печенегите за общо нападение срещу маджарите, което завършва с блестящ успех. След това вече идва време и да се концентрира срещу ромеите. Идеята на българския владетел е да не води война на два фронта, която няма как да спечели. Ромейските пленници биват използвани като разменна монета за печелене на време, за да може Симеон да успее да завърши успешно преговори с печенегите. Така Симеон печели дипломатическата битка с ромеите, а това води и до последвалата военна победа срещу тях.

Защо трябва да знаем това

Този тип факти за Симеон са от огромно значение. В нашата история имаме множество военни победи, които губим на полето на дипломацията. Цар Симеон демонстрира как може да използва знанията, придобити в Константинопол, за да се справи с ромеите и с "техните камъни да бие по тяхната глава". Подобни качества показват и други български владетели като Тервел, Борис I и Калоян. Това е ключът към дългосрочния успех на всеки държавник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com