До какво може да доведе редовната консумация на банани?

27468
До какво може да доведе редовната консумация на банани?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тези жълти плодове са обичани от деца и възрастни и особено от спортистите. Те обаче са богати не само на витамини, но и на голямо количество захар, която при много хора днес не е най-добрата храна, поради често срещаният диабет.

За какво са полезни бананите и дали редовната им употреба може да бъде вредна за здравето?

Колко банана можете да изядете на ден?

Не сте чували за тези страхотни ползи от бананите!

Бананите са хем вкусни, хем полезни. Множеството полезни вещества в тях се грижат за благосъстоянието на тялото ни. Предотвратяват онк...

Отговорът на този въпрос ще бъде индивидуален при всеки отделен случай. Зависи от приема на калориите, професията, която упражнява човека и наличие на определени заболявания. Един банан на ден едва ли ще навреди на някого, но дори при на здрави хора, съветът е да се ограничите до максимум 2-3 малки банана на ден, за да получите максимална полза и да не надвишавате дневния прием на въглехидрати и калории. Но за тези хора, които се стремят да отслабнат, е по-добре да намалят консумацията на бананите до минимум и да ядат не повече от 1-2 парчета на седмица.

Банани по време на тренировка

Сигурно сте виждали повече от веднъж как видни спортисти хапват банани. Не е изненадващо, защото това е отличен продукт за допълване на енергията, изразходвана по време на спорт. Първо, бананите имат достатъчно въглехидрати, за да възстановят енергията в организма. Второ, когато се потим, тялото губи много калий, който също е богат на този плод - банана. В по-голяма степен обаче такава закуска е подходяща при хора, които искат да натрупат мускулна маса. Но за тези, които губят тегло, е по-добре да отдадат предпочитание на по-малко сладки варианти.

Потенциална вреда от бананите

Ако всеки ден ядете БАНАНИ, с тялото ви ще се случи ето ТОВА

Бананите са едни от най-популярните тропически плодове. Тези жълти любимци са не само вкусни, но и здравословни. Разумно е да знаете ма...

Въпреки от изобилие на полезни свойства в бананите, лекарите все още не съветват да се злоупотребява с тях. Бананите съдържат много въглехидрати. Поради високото съдържание на фруктоза, хората с диабет и затлъстяване трябва да внимават при включването на банани в диетата си.

Има и обратна страна на способността на тези плодове да отстраняват излишната течност от тялото – това води до повишаване на вискозитета на кръвта. Ето защо, при наличие на съдови заболявания и склонност към образуване на кръвни съсиреци, яденето на банани в големи количества всеки ден също не си струва.

Бананите намаляват риска от инфаркт и инсулт

При редовна консумация на банани се намалява рискът от хипертония и инсулт. Това до голяма степен се дължи на високото съдържание на калий и магнезий. Тези микроелементи укрепват сърдечния мускул, нормализират ритъма на сърдечния ритъм и служат като добра превенция на много патологии, свързани с възрастта. Бананите съдържат и витамин С, който намалява пропускливостта на кръвоносните съдове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com