Добавете тази съставка при задушаване на зеленчуци – ще станат меки и много ароматни

8368
Добавете тази съставка при задушаване на зеленчуци – ще станат меки и много ароматни
Снимка: iStock

Зеленчуците са ценен източник на витамини и минерали, който консумираме през лятото в щедри количества, но през студения сезон, когато най-много се нуждаем от грижа за здравето и от ценните съставки, зеленчуците някак остават забравени. Трудно се откриват качествени, вкусни и полезни зеленчуци през зимата, които да може да консумирате в сурово състояние, страхувате се, че в ястието със зеленчуци не са останали много от витамините след топлинната обработка и се чудите как да постъпите? Научете се да приготвяте най-вкусните задушени зеленчуци.

При задушаване на зеленчуци витамините и минералите се запазват в тях, вкусът е свеж, а ползата от консумацията е не по-малка от тази на пресните. Как да ги приготвите меки, сочни, с неповторим аромат и вкус и какви ползи за здравето носят те ще обсъдим в статията.

Ползи от консумацията на задушени зеленчуци

-          Помагат ни да поддържаме теглото в здравословни граници особено през зимните месеци, когато напълняването е чест проблем. Наднорменото тегло е не само козметичен и социален проблем. Той е и здравословен, водещ до редица заболявания. Зеленчуците са богати на фибри, които потискат глада и помагат за контрол на теглото. Те са и бедни на калории, с което също допринасят за тънката талия.

Ароматни задушени зеленчуци с МЕДЕН дресинг

-          Задушените зеленчуци са полезни за сърдечно-съдовата система, тъй като са богати на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здраво сърце.

-          Щедрото съдържание на антиоксиданти в зеленчуците помага за съхраняване на здравето. Антиоксидантите не само предпазват от свободните радикали, но и от вируси, които ни атакуват през зимата. Така зеленчуците са храна против грипа през студения сезон, а някои проучвания ги сочат и като средство за превенция на рак и диабет.

-          В зависимост от вида на зеленчуците те могат да бъдат полезни за зрението, паметта, бъбреците и други тъкани, органи и системи в тялото.

-          Консумацията на зеленчуци поддържа имунната система в готовност за борба с вирусите.

За да са вкусни задушените зеленчуци, а не само полезни, за да ги хапвате с удоволствие и често, трябва да знаете и как да ги приготвите. При задушаване на зеленчуци важни са подправките и начина на приготвяне, за да бъдат меки и топящи се върху небцето. Вижте съветите на топ готвачи как да се насладите на най-добрия вкус при задушаване на зеленчуци.

Задушени зеленчуци с меден дресинг: Перфектна гарнитура

Задушаване на зеленчуци – как се прави и коя е съставката, прибавяща несравним аромат?

1.       Подберете зеленчуци. Колкото по-богато разнообразие от зеленчуци изберете, толкова по-богато разнообразие от витамини и минерали ще поднесете на тялото си. Обикновено се използват моркови, карфиол, зелен фасул, аспержи и тиквички, броколи, които трябва да измиете и почистите добре, както и да нарежете на ситничко. Старайте се парчетата да са еднакво големи, тъй като иначе има риск по-малките да станат готови по-бързо, а големите да останат сурови.

2.       Напълнете тенджера с вода под средата и я оставете да заври на котлона. Захлупете тенджерата, за да заври по-бързо.

3.       Сложете в тенджерата кошница за пара със зеленчуците в нея, като е от ключово значение да не докосва дъното на тази кошница врящата вода и до зеленчуците да достига само парата.

4.       Покрийте тенджерата с капак и задушете зеленчуците за около 3-5 минути. Колкото по-меки искате да са зеленчуците, толкова по-дълго ги задушавайте на парата. Проверявайте обаче да не прекалите и да не станат на каша.

Лесно е, нали? Това не отговаря на въпроса какво да сложим при задушаване на зеленчуци, за да станат меки и ароматни? Зехтин или масло са идеалното средство за целта. Сервирайте поръсени с билки за максимално удоволствие от вкуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет

Каква е разликата между червен и жълт лук

Защо никога не трябва да ядете череши на гладно?

Кога е най-доброто време за слънчеви бани и как да го направите правилно: 7 правила, които ще ви предпазят от изгаряния

До каква възраст израстват момчетата и момичетата?

Намислете си едно число от 1 до 15 и вижте късметчето си за ЮНИ 2024

Стихотворение за 26 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 май 2024

Таро хороскоп за 26 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com