Докъде води самотата: 5 ужасни последици, за които не сте се замисляли

4636
Докъде води самотата: 5 ужасни последици, за които не сте се замисляли
Снимка: iStock

Човешкото тяло е устроено по такъв начин, че не реагира добре на продължителна самота, както физически, така и емоционално. Ще научите за ужасните последици от принудителната изолация точно сега.

Психическа нестабилност

Прекарването на дълго време сами подкопава психичното ни здраве. В резултат на това човешката нервна система започва да страда сериозно. При продължителна изолация и липса на социално взаимодействие с другите, ние ставаме по-уязвими към всякакви външни стимули.

В същото време развиваме съмнение в себе си, повишаваме чувствителността към различни негативни фактори и ставаме неспособни да се справим с проблемите. Самотата нанася непоправим удар върху нашия емоционален фон, унищожава устойчивостта на стрес и здравословния сън и колкото по-дълго продължава това състояние, толкова по-сериозна става ситуацията.

Кои са трите възрасти, когато се чувстваме най-самотни

Силно намален имунитет

Самотата активира повишаване на хормона на стреса в човек, наречен кортизол. Ако постоянно надхвърля нормата, много скоро тялото ще започне да издава неприятни изненади под формата на постоянни заболявания. Работата е там, че кортизолът влияе негативно на имунната система на хората. В резултат на това започваме да „хващаме“ всички възможни и немислими болести, буквално в движение.

Развитие на суицидни тенденции

Хората, които вярват, че се наслаждават на самотата си и извличат само предимства от това състояние, са склонни да се самозаблуждават. Дори да мислите, че липсата на социално взаимодействие не е вредна, това е погрешно схващане.

Самотата развива в нас склонност към самоубийство, така че хората, оставени сами за много дълго време, мислят за напускане на живота много по-често от тези, които не могат да си представят живота си без постоянен контакт с обществото. 

7 навика, които обричат хората на самота

Повишена вероятност от развитие на вредни зависимости

Самотните хора са изложени на по-голям риск от други един ден да открият вредни зависимости: алкохолизъм, наркомания, хазарт и т.н. Това е така, защото човек, който съзнателно или неволно се оказва в социална изолация, спешно трябва да намери поне някаква радост в живота, дори и да е измамна. Имайте предвид, че ако сте постоянно сами, може случайно да се пристрастите към дейности, които са много опасни за здравето ви. 

Всъщност самотата има много по-опасни последици, отколкото обикновено се смята. Ето защо хората, които по някаква причина са останали в такава изолация, в крайна сметка проявяват цял ​​набор от различни проблеми, вариращи от безсъние до загуба на способността да общуват нормално с другите. Ето защо самотата е полезна само в малки количества и за сравнително редки периоди от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com