Домати с петна: Защо се случва и как да се справим с това

15776
Домати с петна: Защо се случва и как да се справим с това
Снимка: iStock

В градината често се срещат домати с неправилна форма и със сиво-кафяви петна. Дори си има име - „котешко лице“, тъй като някои домати наподобяват буквално котешко лице.

Това не е болест по доматите. По правило проблемът възниква върху по-големите представители на домата. Няколко фактора се считат за основни причини за възникване на този проблем.

Неправилно подхранване

През целия вегетационен период много градинари предпочитат да използват азотсъдържащи торове. Азотът, обаче, е нужен най-вече на растенията само в началото на вегетационния период, когато има активен растеж на листа и издънки. Излишъкът на азот в почвата може да намали устойчивостта на доматите към болести, да влоши вкуса и качеството им, както и да увеличи вероятността от увреждане на плодовете. Ето защо, през периода на узряване на плодовете, трябва да се наблегне на подхранването с калий. Това може да бъде инфузия на пепел, калиев сулфат или хелат и други.

Внезапни промени в температурата

Доматите са термофилни растения. За правилното узряване на плодовете оптималната дневна температура трябва да бъде + 25 ° С, а нощната температура не трябва да бъде по-ниска от +16 - + 19 ° С. Малките колебания в температурата няма да повлияят по никакъв начин на скоростта на узряване на доматите, но внезапните промени предизвикват стрес в тях. В резултат на това образуването на плодове се забавя и растежът се възпрепятства. За да се избегне този проблем, експертите препоръчват да държите вратите на оранжериите отворени в жегата и да ги затваряте дори преди слънцето да залезе през студените нощи.

Подрязване на растенията

Много градинари твърдят, че появата на белези по доматите е свързана с премахването на голям брой листа и издънки от тях. След такава манипулация, поради стрес, храстът спира да расте за известно време. Експертите съветват да премахвате листата постепенно - не повече от 3 листа наведнъж. И трябва да започнете с долните листа в самата земя.

За да осигурите на доматите по-добра осветено и проветряване, можете да отрежете долните листа на страничните издънки до първия цветен грозд. Но трябва да се има предвид, че над всяка четка трябва да останат поне два листа, които ще "хранят" узряващите плодове.

Що се отнася до здънките, при формирането на доматени храсти е важно да ги премахнете, докато размерът не надвиши 5-8 см. Ако на някои от тях вече са се образували цветни четки, тогава издънките могат да бъдат оставени и ограничени с прищипване на върха над втория лист.

Общоприето е, че оранжерийните домати нямат интензивен вкус и това не може да бъде променено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com