Древните египтяни са ни оставили 5 неща, без които не днес можем

18152
Древните египтяни са ни оставили 5 неща, без които не днес можем
Снимка: iStock

Някои от предметите и нещата от ежедневието ни са неизменна част от живота на хората стотици години наред, че дори не се замисляме кога са били изобретени и от кого. Днес ще ви представим любопитна информация за 5 изобретения, които са ни предоставени от древните египтяни и са навсякъде около нас. Нека видим някои сведения за тях:

Календар

Учени "разопаковаха" мумията на Аменхотеп I. Ето какво откриха

Учени са изследвали мумията на Аменхотеп I с помощта на компютърен томограф и са потвърдили нейната автентичност. Изследователите са ре...

Дори и да ви се струва, че дните винаги са били разделяни, всъщност древните египтяни за пръв път започват да използват „календар“ за тази цел. Те са го създали, за да съумеят да проследяват земеделските сезони. Можем дори да кажем, че благодарение на този календар те са предсказали прииждащото наводнение от река Нил. Календарът е бил разделен на 12. Месеца, като всеки месец е имал по 30 дни. И дори след това той да се е изменял многократно, египтяните са тези, които са положили основите му.

Мастило и папирус

Тук може би няма да ви изненадаме, ако кажем, че египтяните са откривателите на мастилото. Те са имали нужда от смес, която да използват са отразяването на различни важни събития върху папирус. За целта са използвали растителна гума, пчелен восък и пепел вместо вече познатото ни мастило. А вместо познатата ни хартия, както вече споменахме, египтяните са използвали папирус, върху който да документират различни случки от ежедневието.

Грим

Редица изображения и рисунки от Древен Египет ни показват по какъв начин са изрисували египтяните лицата си. Гримът никак не е нова тенденция, а дори напротив – както можем да видим, той е използван още от древните египтяни за религиозни цели или са показване на статута в обществото. Освен това, хората вярвали, че гримът по лицето ще прогони злите демони покрай тях. Египтяните използвали пепел и галенит, за да получат черен молив за очи, като не само жените изрисували лицето си, но и мъжете.

Елитът в Древен Египет пиел гъста бира, подобна на каша

Анализ на фрагменти от керамика, открити от учените в Хиераконполис (Нехен), древен град в Южен Египет, е направил невероятно откритие....

Прически и бръснене

Според някои източници именно древните египтяни започват първи да подстригват косите си. Предвид температурите в Египет, да пазиш косата си дълга означава, че нямаш добри хигиенни навици. Поради тази цел възникват и първите приспособления за целта – бръсначите, които тогава са изглеждали по коренно различен начин от познатите ни на нас.

Брава

Бравите също дават своето начало от египтяните. Те обаче също са изглеждали по коренно различен начин тогава – тежки, обемисти и с размери около половин метър. Бравите тогава са били разработени така, че да могат да отварят вратата само след преместване на подходящ ключ. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com