Ефективно прочистване на белите дробове с помощта на ябълки и зехтин

18149
Ефективно прочистване на белите дробове с помощта на ябълки и зехтин
Снимка: iStock

Белите дробове имат нужда от редовен детокс заради натрупването на слуз, причинено от неблагоприятни фактори, външната среда и вредни навици. Това може да се случи чрез консумация на различни храни. Такива са ябълките, зехтинът и още няколко, с които може да пречистите ефективно белите си дробове.

Зехтин – студено пресован. Съдържа полезни мазнини, витамин К и витамин Е, които предпазват белите дробове от оксидативния стрес. Това не позволява увреждане на тъканите на дробовете. Овкусете ястията си с него, за да го включите в менюто си.

Ябълки – те съдържат съединения, които намаляват възпаленията по дихателните пътища. Това облекчава и белите дробове. Според изследвания, шансът да страдате от задух е много по-малък, ако пиете по чаша ябълков сок на ден.

Семена и ядки – тяхното действие се изразява в пречистване на натрупаната слуз. Хапвайте повече ленено семе, шам-фъстък, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки, лешници, орехи. Те набавят на организма магнезий, който се грижи за здравето на белите дробове. Добавете ги към салати, смутита и полезни десерти, за да имате максимална полза от тях. Може да ги хапвате и като междинна закуска.

Джинджифил – чудесен е за пречистване на белите дробове, защото помага за разчистване на задръстванията, бори се с бактериите, подобрява кръвообращението. Може да добавите джинджифил към полезна напитка, салати и ястия.

Риба – консумацията ѝ помага за предотвратяване разболяването на белите дробове. Хапвайте повече сардини, херинга, скумрия, пъстърва. Заради полезните омега-3 мастни киселини тези риби оказват благоприятен ефект върху белите дробове.

Чесън – предпазва от рак на белите дробове. Хапвайте повече чесън, за да бъдете здрави. Той си подхожда с всяко ястие.

Броколи – предпазват дробовете от окислително увреждане благодарение на съединенията, които съдържат. Оказват положително влияние при хората, страдащи от астма, подобрявайки въздушния поток.

Зърнени храни – допълнете менюто си с овес, кафява ориз, киноа и други подобни. Хапвайки зърнени продукти ще намалите риска от болести на белите дробове. Освен това те съдейства за доброто и лесно дишане.

Люти чушки – съдържа капсаицин, отговорен за пикантния вкус, който предпазва лигавицата на дихателните пътища и облекчава симптоми на астма. За да се чувствате добре, да пречистите и да имате здрави бели дробове, хапвайте по една (или повече) люта чушка с всяко ядене.

Зелен чай -  тази ободряваща антиоксидантна напитка е много полезна, защото има и противовъзпалителни свойства, които предпазват белите дробове от възпаления. Антиоксидантите в него намаляват риска от алергии. Доказано е, че хората, които пият по две чаши зелен чай дневно имат по-здрави бели дробове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...