Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът Пратфол: Направете себе си по-привлекателен за другите

14 юни 2024, 14:22 часа

Вероятно малко хора харесват хора, около които се чувстват несигурни или твърде далеч от идеала. Често това състояние се среща при тези, които са свикнали да демонстрират само силните си страни.

Както казват психолозите, така нареченият ефект на несъвършенството или ефектът на Пратфол може да направи човек по-привлекателен и симпатичен в очите на другите. Същността му е, че хората се харесват повече, когато не се стремят да изглеждат перфектно - когато могат да направят грешка, малка грешка.

Този ефект е описан за първи път през 1966 г. от Елиът Арънсън, американски социален психолог и доктор по психология в Станфордския университет.

В експеримента на Арънсън участниците слушали записи на интервю с човек, който бил много компетентен. В една версия на интервюто компетентния човек случайно разлива кафе върху себе си (несъвършенство). Участниците оценяват този човек по-положително от някой, който не е направил грешки или погрешни стъпки..

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

Никой не е перфектен

Показвайки слабостите си и признавайки грешките си, вие печелите повече доверие. Напротив, хората, които са склонни да показват само силните си страни, могат да изглеждат недостъпни и твърде перфектни, което затруднява изграждането на по-близки отношения.

Когато споделяте вашите несъвършенства, другите могат да се чувстват по-малко сами в собствените си слабости. Това може да помогне за създаването на атмосфера на взаимна подкрепа и разбиране във връзката.

Затова не бива да се разстройвате твърде много за някои от грешките си. Може да не пречи, а напротив, да работи във ваша полза.

7 метода, чрез които жената привлича мъжкото внимание

Осем навика на хората, които всички обичат

Забелязали ли сте, че има хора, които привличат вниманието и се харесват на почти всички? Често ги наричат ​​душата на купона, приписват им естествен чар и се смята, че имат харизма от раждането си.

·       Те предават любов към себе си и другите.

·       Реализират се.

·       Не се спират на собствените си и чужди недостатъци.

·       Контролират емоциите си. Те отделят емоциите от мислите и не позволяват на първите да управляват състоянието си. Справят се със стреса конструктивно, гъвкави са и не позволяват на трудностите да ги пречупят.

·       Шегуват се и се смеят. Хуморът е способността да се разглеждат житейски ситуации от нестандартен ъгъл, това е проява на спонтанност, постоянна вътрешна изобретателност и новост на възприятието.

·       Те се държат естествено, леко и непринудено. Ако нещо трябва да се направи, те ще го направят без излишни прегради, вътрешни възли и усукани спирали.

·       Обърнете специално внимание на комуникацията. Техните комуникации са ясни и по този начин привличат другите. Спазват определени правила, когато общуват с други хора – например да не прекъсват, да не критикуват и да правят комплименти.

·       Променливи във възприятието си. Не делят хората на добри и лоши. Те гледат на човек и обстоятелства от различни страни и се отнасят към всичко спокойно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес