Ежедневната очна хигиена, която ще ви осигури здрави ОЧИ

5638
Ежедневната очна хигиена, която ще ви осигури здрави ОЧИ
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът ви получава повече информация от очите ви, отколкото всичките ви други сетива взети заедно: те доставят половината от общата информация във вашия съзнателен ум. Защитете тези жизненоважни органи от увреждане и болести с тези изненадващи прости съвети.

Помиришете грима за очите си

Вероятно никога не сте мислили за бактерии, дебнещи във вашата спирала и друга козметика за очи, но микробите обичат тези продукти и в крайна сметка могат да причинят очни инфекции. Изхвърляйте грима за очи на всеки три месеца. Ако се притеснявате да изхвърляте недовършена (и често скъпа) козметика четири пъти годишно, опитайте теста за подушване: Просто ги помиришете преди употреба. Ако гримът мирише, тогава е възможно бактериите да са пораснали в контейнера и е най-добре да го считате за замърсен и да не го използвате.

Яжте храни с цвят на слънце (жълто-оранжеви)

Тайните, които очният ви лекар НЯМА да ви каже

Годишното посещение при очен лекар обикновено включва четене на очна диаграма, тест за покритие, за да видите колко добре работят очите...

Уверете се, че чинията ви за вечеря съдържа жълто или оранжево. Яйчните жълтъци и широката гама от оранжеви или жълти зеленчуци, включително моркови и тиква, са добри източници на зеаксантин и лутеин. Тези жизненоважни хранителни вещества помагат за предпазване от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), която е най-честата причина за слепота при възрастните хора. Важно е да ядете диета, която включва плодове и зеленчуци от всички цветове, вариращи от тъмнозелени листни зеленчуци, като къдраво зеле, до оранжеви/жълти храни, като тиква и портокалови чушки.

Това си сигналите на тялото ви да спрете със захарта

Изпратете децата си навън

Начинът на живот на закрито може да има отрицателен ефект върху зрението на децата, което води до повишен риск от късогледство. В момента нашият свят се е изместил към мястото, където непрекъснато гледаме таблети, телефони и компютри, което важи за децата като цяло. Съответно има скок в процентите на късогледство. Въпреки че е много рядко, може да прогресира до патологична миопия или миопична дегенерация и да доведе до загуба на зрението. Няколко проучвания обаче, включително това, публикувано в списание PLoS One, показват, че прекарването на време на открито забавя или предотвратява прогресирането на късогледството при деца в училищна възраст.

Направете почивка

Ако работите дълги часове пред екран на изкуствена светлина, вие увеличавате шансовете си да станете късогледи. Правете редовни кратки почивки далеч от екрана и се разхождайте из офиса, за да тренирате както очите, така и краката си. Ако е възможно, редувайте работните си задължения, така че да намалите продължителността на периодите, прекарани пред екрана. И положете решителни усилия да излезете от офиса по време на обяд. Един от начините да си напомните да правите почивки? Задайте си аларма. Определете я да издава звуков сигнал на всеки 30 минути, за да ви напомня да поглеждате нагоре и далеч от компютъра си, за предпочитане в далечна точка за поне 30 секунди.

Лек за уморените очи и добро зрение

Работата на компютър, екраните на мобилните устройства, запрашената среда, редица заболявания, УВ лъчите и много други оказват негативн...

Носете предпазни очила

Може да носите очила, за да предпазите очите си от хлор в плувния басейн, но какво да кажем за други случаи, когато очите ви могат да бъдат изложени на риск? Ако трески, прах и други малки частици попаднат в окото ви, съществува риск от ожулвания на роговицата, които могат да застрашат зрението ви. Американската академия по офталмология изчислява, че 90 процента от нараняванията на очите могат да бъдат избегнати чрез носене на защитни очила. Не забравяйте да предпазите очите си, докато карате колело, извършвате задачи особено като шлайфане и рязане и дори градинарство, където клонки и тръни могат да представляват сериозна опасност за очите ви.

Разходете се 40 минути

Упражненията са от решаващо значение за поддържането на сърдечно-съдовото здраве, което също така предпазва зрението. Множество проучвания показват ползата от прекарването на време на открито за предотвратяване на късогледство или прогресията на късогледството.

Признаците, които издават, че ти е нужно повече движение

Пазете се от пушенето

Рецепти за грижа за зрението си

За повечето от нас зрението е най-важното от 5-те сетива, въпреки че обикновено си спомняме за него само когато имаме проблем и това оз...

Пушенето е толкова лошо за зрението ви, колкото и за останалата част от тялото ви. Изследванията, показващи връзката между свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD) и тютюнопушенето, сега са толкова силни, колкото и тези между тютюнопушенето и рака на белия дроб, с доказателства, че пушачите на цигари са до четири пъти по-склонни да бъдат заслепени от AMD в сравнение с непушачите. Нещо повече, този риск продължава до десет години след спиране на тютюнопушенето.

Охладете краката си

Уверете се, че вентилационните отвори, които доставят хладен или горещ въздух в колата ви, са насочени към краката ви, а не към нивото на очите ви. Специалистите предупреждават, че сухият въздух от автомобилните климатични и отоплителни системи изсмуква влагата от очите ви, което може да причини дискомфорт и да ви изложи на по-голям риск от очни инфекции и дори язви. Същото важи и за климатизацията в самолети, влакове и дори в офиси. Проверете къде седите и регулирайте вентилационните отвори, ако можете.

Яжте риба за влажни очи

Научните изследвания показват, че яденето на мазна риба може да помогне за предотвратяване на синдрома на сухото око. Това дразнещо състояние, което е често срещано при възрастните хора, се появява, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи или когато сълзите се изпаряват твърде бързо. Резултатът е сърбящи, червени очи, които могат да бъдат леко болезнени. Или опитайте една от тези богати на омега-3 храни за хора, които не обичат риба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com