Екзотични сортове чай за философско настроение

4747
Екзотични сортове чай за философско настроение
Снимка: iStock

За някои хора чаят е средство за утоляване на жаждата или просто за съпровод на сандвича. Но има и истински ценители, за които пиенето на чай е специален ритуал и начин да се отстранят от ежедневието, да се настроят за философски размисли, да се насладят на уникалния вкус и естетика на напитката.

1. „Генмайча“. Това е сорт зелен чай, в който се добавят частици тъмен оризов булгур, поради което зарежда с енергия и придобива специфичен аромат на пържен ориз. В миналото бил особено популярен сред бедните хора в Япония – а днес е елитна напитка. Запарва се с вода, загрята до 80-85 градуса и се изчаква 3-5 минути.

Внимание - чаените торбички могат да бъдат опасни

Чаят е една от най-полезните напитки за здравето. Съдържащ билки и подправки, подпомагащи лечението на редица заболявания, или плодове ...

2. Тайландски син чай. Този чай се приготвя от цвета на растението клитория ((Clitoria ternatea). Названието на растението не е случайно – дадено му е от великия шведски ботаник Карл Линей, който видял във формата на цвета аналогия с интимния женски орган. След запарването се добавя лимонов сок. Напитката постепенно придобива малинов цвят, който прелива в синьо, а вкусът става леко кисел и донякъде стипчив. Смята се, че подобрява зрението. Чаят се запарва с вряла вода и след това се изчаква не повече от 3 минути. Една чаша изисква 7 до 10 цветове на клитория.

3. „Воден отшелник“. Този чай е известен и под названията „Духът на водата" и "Нарцис". Когато е готова, напитката има благороден кафяв цвят, напомнящ на коняк, в който се виждат златисти искри. Вкусът има нещо общо с черния шоколад. Мненията на ценителите за аромата се различават, всеки улавя нещо свое в него - едни какаови мотиви, други особености на екзотични плодове и т. н.

4. Млечен улун. Този чай се произвежда в планините на Китай. След бране листата се обработват с млечен екстракт. В резултат на това чаят придобива леко кремообразно послевкусие, високо ценено от почитателите на този сорт. Смята се, че посредством редовната му консумация се отслабва и подмладява.

5. „Зелена перла“ или „Барутен чай“. Тук чаените листа са плътно навити, като наподобяват черни перли (според китайците) или гранули на черен барут (според английската версия). При потапяне в гореща вода, чаените гранули се преобразуват в нишки, които създават сложни орнаменти. Полезен е за щитовидната жлеза.

За какво още можем да използваме чая в домакинството

Чаят се пие почти във всеки дом, защото е втората по популярност напитка в света. Много традиции, особено азиатските, третират процеса ...

6. „Медена орхидея“. Името на този сорт отразява неговия необичаен и много приятен вкус, който съчетава мотиви от подправки и сладки горски плодове с аромата на тропически цветя. Оставя дълго послевкусие. Популярен сред почитателите на здравословния начин на живот поради високото съдържание на витамини.

7. „Иван-чай“. Руски чай, много популярен преди появата на класическия китайски чай в Русия. За приготвянето му се използва билката „Иван-чай" (Chamaenérion angustifolium), която съдържа много вещества, полезни за човешкия организъм. Напитката е не само приятна на вкус, но и официално призната за лечебна. Запарва се във вряща вода, след което се оставя 10-15 минути.

8. Мате. Този популярен сорт е от Парагвай. Съдържа много кофеин, благодарение на което напитката ободрява идеално. Има доста екзотичен вкус - между горчиво и сладко. Вари се в специално гърне „калебаса“.

 

Ефективни методи за справяне с лошото настроение

Психологически подходи за справяне с лошото настроение Как можете да подобрите лошото настроение и да се справите с неприятните емоции...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com