Ето как да премахнем заседнала рибена кост сами

23960
Ето как да премахнем заседнала рибена кост сами
Снимка: iStock/Guliver

Наясно сме, че редовното консумиране на риба е много полезно за нашия организъм. Но понякога това може да бъде свързвано с неприяното преживяване да ни заседне кост в гърлото, ако не сме почистили месото добре, преди да го сготвим. Ако ни заседне в гърлото рибена кост, обикновено не отминава лесно, а в повечето случай дори води до това да потърсим лекарска помощ.

Вкарвайки острия си край в меките тъкани на лигавицата на гърлото, малка рибена кост може да причини много големи проблеми и възможни усложнения:

•        всеки опит за преглъщане на слюнка или говор причинява силна болка;

•        подуването на лигавицата на ларинкса може да причини затруднено дишане или дори задавяне;

•        инфекцията на раната от костта може да доведе до ретрофарингеални и паратонзиларни абсцеси, които ще трябва да бъдат лекувани с хирургични методи и продължителна употреба на антибиотици;

•        попадането на кост в хранопровода е изпълнено с възпаление на лигавицата на органа.

Сложете няколко парчета от този зеленчук в тигана и НЯМА да мирише на пържена РИБА

Пържената рибка е предпочитана храна. Тя не само е полезна, но и изключително вкусна – хрупкава коричка отвън и сочно месо отвътр...

Ако засядането е леко и не затруднява вашето дишане, тогава може да опитате да премахнете костта и сами с домашни средства. Нека видим кои са те.

Използване на остаряла кора за хляб

 Класическият, изпитан във времето метод за справяне със заседнала в гърлото кост. Здравата, твърда кора трябва, логично, да изтласка костта по-нататък по хранопровода. Този метод обаче може да бъде ефективен само ако самата кост е малка и залепнала плитко. В противен случай подобна рецепта ще навреди повече - или ще забие костта по-дълбоко в меките тъкани, или ще й позволи да заседне някъде по-нататък по хранопровода.

Пиене на гъста, вискозна течност

Като такова обгръщащо вещество могат да действат кисело мляко, кефир или дори мед. Последният, между другото, също е за предпочитане заради свойствата си за заздравяване на рани. Предполага се, че плътната вълна ще пренесе костта по-нататък със себе си.

Лесни ТРИКОВЕ, с които веднага разбираме дали рибата е ПРЯСНА

Рибата е един от най-полезните продукти и е препоръчително да я похапваме колкото се може по-често. Да не забравяме да споменем, че е и...

Можете с известна сръчност да се опитате да я извадите сами

Това ще изисква стерилни пинсети, лъжица, която държи езика, добро осветление и аерозолен лидокаин за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на запушване. Препоръчително е да използвате този метод на извличане само ако сте уверени в собствените си способности. В противен случай към заседналата в гърлото кост ще се добави травма на лигавицата с пинсети и куп изхабени нервни клетки.

В случай на успешно отстраняване на костта по някой от методите, опитайте се да предпазите раната в гърлото си от инфекция колкото е възможно повече. За да направите това, се препоръчва няколко пъти на ден да правите гаргара с билкови тинктури, които имат антисептичен и възстановяващ ефект.

Има определени изисквания към диетата ви. Храната трябва да е нежна и добре разтрита, за да не се надраска отново възпалената лигавица. Пикантни и кисели храни, топли напитки и газирани напитки също са забранени до пълно възстановяване.

Следващия път, когато ядете риба, опитайте се да се съсредоточите изцяло върху процеса на хранене, за да не пропуснете нито една кост, дори и най-малката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно