Ето какви неща са присъствали на масата на ТАЙНАТА вечеря

31163
Ето какви неща са присъствали на масата на ТАЙНАТА вечеря
Снимка: Pixabay

Тайната вечеря е едно от събитията от миналото, което буди голям интерес. Сведенията за него се трупат и последното е свързано с разбулването на тайната какво всъщност е имало на трапезата по време на тази тайна вечеря. Това събитие се случва точно преди залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина. А днес ще разберем с какво се е хранил той и 12-те апостоли по време на вечерята.

Основаваме твърдението си на фактите, които двамата изследващи арехолози – Марта Беронго и Дженерозо Урчиоле, които са изследвали всякакви библейски текстове, студии, писания, древни паметници и т.н.

Дженерозо отбелязва, че в Библията ни са разкрити много разкаяния и впечатления от разговорите на апостолите, но всъщност не и каква е била храната им тогава.

Преди Пасха се спазват определени пости, а според изследователите Исус е бил евреин и е спазвал напътствията от Тора. За да се ограничат възможно най-много, учените ограничили вероятностите до 2 празнични трапези, които са били познати преди – сватбата на Кана Галилейска и пирът на цар Ирод.

От сватбата на Кана знаем, че Исус е превръщал водата във вино, спазвали са се определени еврейски обичаи за хранене – кашрут, а за пира на Ирод са били приготвяни различни йерусалимски ястия, обичайни за периода по онова време.

Археолозите твърдят, че са открили селището, където Христос нахранил 5000 души с 5 парчета хляб и две риби

Археолози откриха руини на древна църква в северен Израел, която може да е легендарният Храм на Апостолите, предава БГНЕС. Възрастта на...

Ако се обърнем към Евангелието на Марк, там се казва, че тайната вечеря съвпадала с първия ден от Пасха, познат като ден на безквасния хляб, тогава се принася в жертва и агне и учените достигат до извода, че на трапезата е присъствало агнешкото месо. Както и разбира се, виното и безквасният хляб, които са споменати и в Библията.

Именно на тайната вечеря се поставя и началото на евхаристия от самия Христос – познато ни като светото причастие, при което се вкусва хляб и вино.

Преполага се, че на трапезата са присъствали и бобови култури, зеленчуци, маслини с исоп, фурми, горчиви треви с шамфъстък, билки, задушено месо, плодове и паста от ядки.
За горчивите треви и фурмите се знае, че се включват във всеки ден от Пасха.

Трябва да споменем и още едно важно нещо, свързано със самата обстановка – апостолите и Исус не са седяли на голяма правоъгълна маса, както можем да се заблудим от прочутата картина на Леонардо да Винчи, а по-скоро реалността е, че са били разположени на земята върху възглавници, а самата храна – в глинени съдове върху малка масичка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com