Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не трябва да изхвърляте портокаловите кори

18 юни 2024, 17:22 часа

Свикнали сме да изхвърляме портокаловите кори в боклука, защото едва ли ще са полезни. Така обаче изглежда само на пръв поглед. Всъщност портокаловата кора може да донесе много ползи и дори не е нужно да правите нищо с нея.

Лекарите препоръчват някои плодове и зеленчуци да се ядат с кората, тъй като тя съдържа висока концентрация на основни витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае толкова много.

Например, това е киви. Обикновено белим тези плодове, но експертите настоятелно съветват да спрем да правим това. Достатъчно е да изплакнете добре кивито с топла вода и след това да го изядете цялото.

Може ли да ядете корите от портокала?

Що се отнася до портокаловата кора, малко вероятно е да я ядете: тя е твърде дебела и има горчив вкус. Самат тя обаче е богата на разтворими диетични фибри, като пектин, който има благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт. Кората също съдържа много витамин С, дори повече от самия плод.

Следователно, можете да се възползвате от портокаловата кора. Само не я изхвърляйте, след като изядете самия плод. Портокаловата кора трябва да се добавя към готови ястия: бульони, супи, зеленчукови и месни яхнии. Като цяло във всеки горещ тиган или тенджера.

Просто хвърлете обелките в приготвеното ястие. Оставете го да престои известно време и след това, преди сервиране, можете да премахнете кората. През това време кората ще има време да освободи полезните си свойства, а готовото ястие ще съдържа много повече витамини А и С.

Защо никога не изхвърлям портокаловите кори?

Къде другаде можете да използвате портокалови кори?

·       Добавете ги към компот - напитката ще стане по-здравословна и по-вкусна.

·       Ситно настъргана портокалова кора може да се изсуши и да се добави към печива.

·       Кората може да замени освежител за въздух. Просто я изсушете и я поставете в торбичка от плат.

·       Ако натъркате кората със сол, можете да я използвате, за да почистите чашите и кафеника от плака.

·       Портокаловата кора е подходяща и за домашен скраб. За да направите това, трябва да я настържете, да добавите малко захар и зехтин или слънчогледово масло.

·       Ароматът на портокал отблъсква мравките и комарите. Така че корите могат да се оставят на прозореца или на пода.

·       Корите са чудесни за премахване на неприятната миризма в обувките. Просто ги оставете в ботушите си за една нощ - ефектът ще бъде забележим на сутринта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес