Ето защо СПИРУЛИНАТА е толкова полезна

7437
Ето защо СПИРУЛИНАТА е толкова полезна
Снимка: iStock

Една от суперхраните, добили популярност в наши дни, е спирулината. Тя има куп полезни свойства за здравето, заради които участва в редица хранителни добавки, диети за отслабване, рецепти за красота. Водораслото може да се открие в алкалните езера по цял свят. Има земен вкус, леко солен. Може да се добавя в салати, здравословни смутита, печива и сосове.

В съдържанието на спирулината може да откриете много протеини и същевременно минимално количество калории. Това я прави подходяща за различни хранителни режими и диети. Тя съдържа още много витамини и минерали, както и елементи като желязо, калций, витамини от група В, магнезий, калий. В 1 с.л. спирулина има 4 г протеин, 1 г въглехидрати, 25 калории, 0.5 г мазнини. Затова тя е и суперхрана.

Ето защо да приемате спирулина!

Спирулина се наричат вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растът, както в сладководна така и в солена вода. Май...

Сред веществата, които може да откриете в спирулината, попадат и фитонутриенти, антиоксиданти и полифеноли, които защитават очите от проблеми. Те могат да бъдат превантивна мярка срещу дегенерация на макулата – заболяване, водещо до лошо зрение и слепота. Благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на спирулината, дегенеративните процеси се потискат и очите запазват доброто си състояния.

Едни от най-полезните хранителни вещества за организма са омега-3 мастните киселини. Един от техните източници е именно спирулината. В нейния състав има и омега-6 мастни киселини. Те имат противъзпалително действие, съдейства за облекчаване на възпаления, тревожност и депресия, подпомагат мозъчната дейност и здравето на нервите. Омега-3 мастни киселини се грижат за регулиране на кръвната захар, подобряване на функцията на сърцето и намаляване нивата на лошия холестерол.

Зеленият цвят на спирулината се дължи на веществото хлорофил. Тя съдържа и бета-каротин. Веществата са силни антиоксиданти, които се борят с ракови клетки, възпаления, хронични заболявания и дегенеративни заболявания. Това води до укрепване на имунитета, контролира нивата на кръвната захар и състоянието на чревната флора.

Имайте предвид обаче, че спирулината може да има странични ефекти и да предизвика гадене, тежест или болка в корема, дискомфорт в стомаха. Може да окаже влияние върху приема на някои медикаменти. Ето защо е важно да се допитате до лекаря си преди да започнете да консумирате спирулина.

Тези храни ще ви помогнат едновременно от главоболието и безсънието

С право главоболието може да се нарече болестта на 21-ви век. Обикновено страдащите от него се оплакват и от безсъние. И често в този с...

Ако имате някакъв здравословен проблем, приемът на спирулина може и да не бъде подходящ за вас. Тя може да обостри някои симптоми на ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза. Не консумирайте спирулина, ако сте бременна или кърмеща жена, защото не се знае как водораслото ще повлия върху плода. Бъдете внимателни с приема на спирулина!

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com