Главният начин за борба със стареенето

3316
Главният начин за борба със стареенето
Снимка: Thinkstock

Биолози от университета на Индиана са изяснили, че депресията и стресът се отразяват не само на външността на човека, но и оказват доста по-дълбоко въздействие върху човешкия организъм, изменяйки активността на гените.

Откритието е позволило да се установят вещества, които ще помогнат в борбата със стареенето. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Molecular Psychiatry, съобщава EurekAlert!.

Злоупотребата с червено месо ускорява стареенето

Употребата на червено месо в голямо количество води до ускорено стареене на тялото. До този извод са стигнали медици от университета на...

Учените са изучили ДНК на нематодите Caenorhabditis elegans и са провели изследвания на различни групи хора, в резултат на което са успели да установят редица гени, които определят ефектите от стреса и лошото или доброто настроение върху продължителността на живота. Един от ключовите гени се оказал ank3, който кодира белтъка аникирин 3, участващ в образуването на нервната тъкан.

Изследователите са установили, че активността на тези гени се изменя с възрастта и при хората, които са били подложени на значителен стрес или афективно разстройство, измененията в работата на гените се асоциирало с преждевременно стареене и съкращаване на продължителността на живота.

На първия етап от работата учените подложили червеите C. elegans на действието на миансерин. Изследователите отбелязали, че продължителността на живота на нематодите се увеличила. Биолозите установили, че в организма на червеите 231 гени изменили своята активност в отговор на антидепресанта и че при човека има 347 подобни гени. Последните били проверени за връзка с депресивни симптоми, в резултат на което били установени 134 гена, включително ank3.

Изследователите проверили действието на миансерин върху нематод с мутантен, тоест неактивен ген ank3, и на червей с обичайна версия на гена. Оказало се, че антидепресантът поддържа работата на ank3 на ниско ниво, но генът остава поне малко активен.

Хормон на глада забавя стареенето

Японски молекулярни биолози откриха, че стимулацията на изработката на грелин – един от хормоните на глада, забавя стареенето на ...

Биолозите изучили също така активността на ank3 въз основа на кръвни образци от 700 пациенти с психически разстройства и такива, които са правили опити за самоубийство. Всички анализи установили високо ниво на експресия на гена.

Интересно е, че голяма активност на ank3 демонстрират и пациенти с прогерия – тежко наследствено заболяване, свързано с ускорено стареене.

Учените са предложили редица вещества, които, възможно, ще помогнат да се обуздае генът на стареенето, сред които са докозахексаенова киселина, витамин D, ресвератрол и някои лекарствени средства. Но са необходими още изследвания, за да се провери тяхната ефективност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com