Главоболие или инсулт – 4 важни разлики

25493
Главоболие или инсулт – 4 важни разлики
Снимка: IStock/Guliver

При инсулт лекарите имат само няколко часа, за да предотвратят необратимо увреждане на мозъка. Колкото по-скоро пациентът потърси медицинска помощ, толкова по-големи са шансовете за запазване на здравето и живота му. Но как да различим инсулт от много силно главоболие?

Инсултът е второто най-разпространено заболяване в света, водещо до смъртност. Само 16% от пациентите с инсулт се възстановяват напълно, а 50% от оцелелите в рамките на 5 години от първия инсулт получават втори пристъп.

Тъй като първите 3,5-4 часа са критични, важно е да знаете какви са първите признаци на заболяването и незабавно да се обадите на спешна помощ при тяхното проявление.

Най-честият симптом на инсулт е тежкото и внезапно главоболие. Но, за съжаление, то често се бърка със симптом на мигрена.

Има ли разлика между мигрена и главоболие от инсулт? 

1. При мигрена болката е постоянна и умерена, а при инсулт главоболието се появява внезапно и е много силно

Мигрената много рядко се развива в средна възраст, обикновено за първи път се появява в юношеска възраст и придружава човек през целия му живот. Ако сте на 40 или повече години, никога преди не сте изпитвали мигрена (особено такава, придружена от аура) и при вас се появява внезапно и много силно главоболие - незабавно се обадете на Спешна помощ. Вероятността от инсулт е много голяма.

2. Симптомите на главоболието са различни от обикновено

Гадене, повишена чувствителност към светлина и шум, коремна болка, затруднена концентрация, замаяност, проблеми със зрението и дори затруднено говорене са симптоми на мигрена с аура.
По правило един човек рядко изпитва едновременно всички признаци от този списък - най -често ни измъчват доста определени симптоми, които за съжаление стават обичайни.
Ако изведнъж пристъпът на главоболие е придружен от необичайни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар - много е вероятно този път да не е мигрена.

3. Симптомите на инсулт "атакуват" внезапно, докато тези на мигрената се развиват постепенно

Дори и най-тежката мигрена обикновено се развива постепенно: и главоболието, и симптомите на аурата се развиват от по-слаби до по-тежки, като постепенно увеличават интензитета си.
В случай на инсулт симптомите буквално се проявяват за секунди - само преди минута пациентът не е имал никакви оплаквания, а в следващия момент главоболието е буквално непоносимо. Веднага извикайте линейка!

4. При инсулт се наблюдава загуба на чувствителност, докато при мигрена пациентът не губи обичайните усещания

Инсултът най-често е придружен от така наречените „негативни“ симптоми: слабост, влошаване на зрението, загуба или намаляване на чувствителността. При мигрена симптомите са "положителни" - тоест пациентът страда от допълнителни усещания (макар и неприятни) и не губи чувствителност.

Има ли връзка между мигрена и инсулт?

За съжаление да. Ако страдате от мигрена с аура, шансовете ви да получите инсулт са два пъти по-високи от тези на вашите връстници, които никога не са преживели болестта или изпитват само мигрена без аура. Ако това е вашият случай, жизненоважно е да контролирате кръвното си налягане, да спрете да пушите, да следите приема на алкохол и кофеин и да спортувате редовно.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар! При наличието на специфичен симптом или оплакване, незабавно се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com