Хитрини в кухнята или лъжичката оцет в ориза, която прави чудеса

41988
Хитрини в кухнята или лъжичката оцет в ориза, която прави чудеса
Снимка: Pixabay

Всяка домакиня има своите трикове и тайни за вкусни ястия, чист дом и поддържана кухня. Разкриваме за вас част от най-ефективните, които ще съкратят времето ви за домакинстване, ще ви улеснят и ще ви помогнат да спестите средства.

1.       Ако кухненските кърпи са напоени с миризми, които не изчезват при обикновено изпиране, а нямате средства или възможност да ги замените с нови, накиснете ги за 2 часа в съд с вода, в който сте разтворили супена лъжица олио. Мазнината като магнит извлича миризмата на манджа и освежава вида на кухненските ви кърпи. След този трик изперете, както обикновено, и се насладете на резултата. Друг вариант за почистването им изисква да бъдат поставени да поврат на бавен огън за кратко в съд с вода и супена лъжица олио. След това се изпират в пералнята и стават като нови – меки и ухаещи на чисто.

Кухненските трикове, които ви се е искало да знаете по-рано

Използвайте празна бутилка за вода, за да разделите белтъците и жълтъците Счупете яйцето в плитка купа, след това задръжте гърлото на ...

2.       Солта не само почиства мазни петна от дрехите ви – неслучайно, ако се покапете по време на хранене старите хора съветват да натъркате мястото със сол, за да не остане петно, тя помага да премахнете и петна от ръжда, за които сте считали, че са неспасяеми и не подлежат на изчистване. Просто смесете сол с малко лимонов сок и втривайте в петото.

3.       За да защитите цвета на дрехи по време на изпиране и изплакване, добавете сол към праха за пране. Става въпрос за минимално количество – чаена лъжичка. Тя помага да се изплакне напълно препарата за пране, който е останал в тъканите и който води до избеляване, захабяване, загуба на наситеност на цвета. Възрастните жени дори съветват да се накисват предмети във вода със сол, когато материалът, от който са изработени, позволява мокрене, за да възвърнем цвета им, ако са избелели. Препоръчваме ви да изпробвате трика със стара дреха или предмет, за да се уверите, че работи ефективно и при вашия препарат за пране, материи и машина.

4.       Солта е изключително ефективна и за запазване на цвета на ястия. Например, ако натриете рибата със сол 10-15 минути, преди да я сготвите, тя няма да избледнее и ще запази апетитния си вид.

5.       Ако приготвяте сос и откриете, че бялото вино е свършило, не се тревожете. Добавете мъничко захар, разтворена в оцет. Това ще замести липсващата ви съставка. Всъщност за вкусни пържолки може да използвате и кола вместо соев сос. Месото става сочно, ароматно и вкусно.

Гответе с тайните от готварската академия – ето някои от тях

Не се страхувайте от солта Студентите по кулинария се научават доста бързо да не са скъперници със солта. Ако храната ви има безвкусен...

6.       За да подобрите вкусовите качества на месото, поставете кора от портокал или лимон в съда за пържене. Ароматът и вкусът приятно ще ви изненадат.

7.       Мекият хляб е лесен за рязане само с нагорещен нож. Не се мъчете да го правите с хладен. Чупенето, ако обстановката позволява, също е вариант.

8.       Слепването на оризовите зрънца е изключително неприятно. Някои домакини го измиват по десетки пъти, за да премахнат нишестето му и за да се броят зрънцата на готовия ориз. По-лесен и бърз начин е чрез добавяне на лъжица оцет при варенето му. Така зрънцата ще бъдат кристално бели, ще се отделят едно от друго, а вкусът ще е подобрен.

Какви са вашите трикове за справяне с предизвикателствата в кухнята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com