Хората, които никога не трябва да приемат хапчета за отслабване

9041
Хората, които никога не трябва да приемат хапчета за отслабване
Снимка: iStock/Guliver

Хапчетата за отслабване обхващат клас лекарства с целящи сваляне на тегло без полагане на физически усилия. Много от тези лекарства съдържат стимуланти като амфетамини и могат да предизвикат силно пристрастяване.

Можете ли да станете пристрастени към хапчета за отслабване?

Грешките, които допускаме, когато приемаме лекарства и забавяме ефекта им

Наскоро лекарите публично говориха за най-честите грешки, които хората допускат, когато се самолекуват или не спазват препоръките на ле...

Хапчетата за отслабване обхващат клас лекарства с подобна цел (обикновено загуба на тегло), но използват различни методи за постигане на този ефект. Те могат да действат чрез ограничаване на апетита, повишаване на енергията или блокиране на мазнините. Тъй като някои хапчета за отслабване съдържат амфетамини, постоянната им употреба може да доведе до пристрастяване. Освен това някои хора могат да страдат от съпътстващи разстройства, като депресия или хранително разстройство, и да станат зависими от ефектите на тези медикаменти.

Хапчетата за отслабване могат по същество да бъдат сортирани в три категории, определени от техния химически състав и влиянието им върху тялото. Трите вида хапчета за отслабване включват:

Стимулант - въздейства върху централната нервна система, за да увеличи енергията и чувството за щастие. Стимулантите също могат да намалят апетита.

Потискащ апетита – ефектите са специално насочени към невротрансмитерите на серотонин и норепинефрин в мозъка, за да увеличат чувството за ситост и да намалят апетита.

Инхибитор на мазнини – активира в стомашно-чревния тракт, за да намали усвояването на мазнини с една трета.

Хапчета за отслабване – 5 неща, които не знаете за тях

Всички сме чували за хапчета за отслабване – навсякъде сме бомбардирани от реклами за тях и „невероятната“ им ефектив...

Тези лекарства могат да бъдат фатални, ако се използват неправилно или се злоупотребява с тях.

Ефекти от злоупотребата с хапчета за отслабване

Като категория хапчета за отслабване, стимулантите носят висок риск от причиняване на зависимост. Стимулантите, получени от амфетамин, засягат системите в нашия мозък, отговорни за това да се чувстваме щастливи или доволни, подобно на други стимуланти като кокаина. Освен това, много хора стават толерантни към енергията, която получават от своите хапчета, и в крайна сметка увеличават количеството, което приемат. Подобно поведение е сред общите характеристики на пристрастяването.

Предозирането на хапчета за отслабване е подобно на предозирането с кокаин или метамфетамин и може да включва сърдечна недостатъчност. Това е особено опасно за хора, които имат проблеми със сърдечносъдовата система.

Краткосрочните ефекти на хапчетата за отслабване от тип стимуланти включват прилив на енергия, повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм, зачервяване на кожата, виене на свят и сухота в устата. Продължителната употреба на тези хапчета може да доведе до безсъние, запек, хипертония, заболявания на сърдечните клапи и симптоми на криза, ако човекът спре да ги приема.

Кога да ядем, за да отслабнем

В опити да се контролира теглото е важно не само това, което ядем, но и кога го правим, твърдят учени от САЩ. Върху метаболизма влияят ...

Постоянната употреба на лекарства за потискане на апетита обикновено причинява главоболие, замаяност и редица проблеми с червата. По същия начин е известно, че инхибиторите на мазнините причиняват неприятни петна, газове и подобни стомашно-чревни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com