Хормонът, който повишава алтруизма

5005
Хормонът, който повишава алтруизма
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учените са открили, че готовността на хората да жертват своите средства се увеличава с повишението на хормона на хипоталамуса в организма – окситоцин.

Хормонът обаче оказва влияние върху щедростта на човека само ако става дума за социални проекти – в участието на екологични проекти нивото на окситоцин не влияе. Изследването е публикувано в сп. The Journal of Neuroscience.

Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето, съобщи ЮП...

Изследователите провели експеримент с участието на 172-ма души, на които раздали по 10 евро и им предложили да ги оставят за себе си или да пожертват цялата сума или част от нея за екологичен проект по възстановяване на горските масиви в Конго или за социален проект по подобряване на живота на хората в тази страна.

Междувременно изследователите измервали нивото на окситоцин на доброволците. Тези с по-високо ниво на окситоцин жертвали за социалния проект значително повече средства от тези, които имали ниско ниво. При екологичния проект тази зависимост не била наблюдавана.

В следващите експерименти, когато нивото на окситоцин било повишено изкуствено при някои от доброволците, ситуацията се повторила. Същите резултати били получени и при избора на покупки със социална значимост и екологично чисти продукти.

Въз основа на резултатите авторите на експеримента са заключили, че под влияние на окситоцина човешките приоритети се изместват в посока на социалния алтруизъм. И за да се подкрепят екологичните проекти от хората с високо ниво на окситоцин, следва да се подчертава социалният контекст на тези мероприятия, заключават учените.

Тъмната страна на хормона на любовта

Окситоцинът предизвиква не само чувство на любов и емпатия към ближния. В зависимост от социалния контекст той е способен да потопи чов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно