Храни, които не е добре да готвите в мултикукър

8300
Храни, които не е добре да готвите в мултикукър
Снимка: iStock/Guliver

В последните години мултикукърът е станал незаменим помощник в готвенето. Достатъчно е да поставите продуктите в купата, да зададете желания режим и можете да се занимавате с работата си или пък да гледате телевизия. И все пак, въпреки технологичния напредък, някои храни се приготвят по-добре по традиционни начини - на готварската печка, микровълновата или във фурната. Ние ви казваме кои.

Пуканки

Максималната температура в повечето мултикукъри не надвишава 175 ° С, а за пуканки се нуждаете от поне 200 ° С. Ето защо е по-добре да приготвите пуканки в тиган или микровълнова фурна.

Деликатни и замразени зеленчуци

Нежните зеленчуци като спанак, домати, аспержи и зелен грах не са подходящи за мултикукър, тъй като ще се препекът и ще се превърнат в неапетитна каша. Замразените зеленчуци също не са подходящи за този уред - те понижават температурата на готвене, така че резултатът може да не се окаже какъвто трябва да бъде.

Сладкиши

Ако искате да получите торта или кекс със златиста коричка, тогава мултикукърът в никакъв случай не е най-добрият избор. В устройството отоплението идва отдолу, готвенето се извършва в затворено, но много малко пространство, с липса на вентилация, а освен това върху капака се натрупва конденз - в резултат на това тестото се оказва мокро, „варено“. Освен това купата за мултикукър е твърде малка и по-скоро би се получило нещо като мини-кексче за едно дете.

Ястия с вино

Виното придава вкус на ястията, но само ако готвите на котлона. В това устройство алкохолът не се изпарява, така че той може да накисне храната и нейната миризма и вкус ще бъдат безнадеждно развалени.

Палачинки

Храни, които не ви препоръчваме да готвите в мултикукър

Незаменимо нещо в кухнята, което освобождава времето и ръцете, разбира се е мултикукър. Но въпреки цялата си гъвкавост, тази притурка-ч...

Внимателно отдръпване на палачинката и обръщане в дълбоката купа на мултикукъра е невъзможна задача. Ето защо е по-удобно да пържите палачинки „по старомоден начин“ - в любимия си чугунен или тефлонов тиган.

Млечна каша

Режимът "Каша" в мултикукърите е предназначен за готвене с вода. При кипене млякото със сигурност ще иска да „избяга“ през клапана, след което мултикукърът ще трябва да се мие дълго време. Някои модели са оборудвани със специален режим "Млечна каша", но времето за готвене се увеличава значително - до един час. Ако не бързате това не е проблем, но ако не сте готови да чакате толкова дълго за закуска, препоръчваме да използвате тенджера и котлон. 

Пържени картофки

Пърженето на ястия във врящо масло става при 227 ° С. Дори мултикукър с мощност от 1000 В не е в състояние да осигури такава температура, да не говорим за по-малко мощни уреди. Разбира се, картофите ще се пържат в олио на по-ниска мощност, но изобщо няма да е класическото пържене, когато картофките стават хрупкави отвън и крехки отвътре. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com