Храните, които могат да ви убият

15631
Храните, които могат да ви убият
Снимка: Getty Images/Guliver

Парче риба, резен плод, филийка сирене - не, това не е описание на шедьовър на известен готвач. Това е списък на това, което има всички шансове, ако не да ви убие, то да ви постави в болницата за дълго време. Разбира се, повечето от изброените по-долу продукти са доста екзотични.

Но, първо, някога обикновеното суши беше все още екзотика за нас. И второ, ние все още вярваме, че рано или късно светът отново ще стане отворен за пътуване, което означава, че има шанс да срещнете нещо в чиния в далечна, далечна страна, с която е по-добре да се запознаете предварително. 

Аки

В Ямайка едно от най -разпространените ястия е осолената треска в различни варианти. Именно в една от тези вариации участва аки - плод, който расте в родината на растаманите. Като цяло плодът е доста безвреден за себе си - при условие, че готвачът, който го добавя към рибата, знае работата си. Факт е, че ако плодовете на аки се берат, преди да узреят или са сготвени неправилно, те могат да бъдат смъртоносни. Меките гъбести плодове съдържат хипоглицинови алкалоидни токсини, които могат да причинят гърчове, повръщане, кома и дори смърт. Най -сигурното запознаване с този плод е в консервирана форма, тъй като производството на такива консерви е внимателно контролирано. 

Касу Марц

Parmigiano reggiano и прясна моцарела са някои от популярните сирена в италиански стил, които са се разпространили по целия свят, но в Сардиния casu marzu е известно сирене, за което вероятно не жадувате в чинията си. Казу марзу, известен още като сирене от червеи, се получава не само чрез ферментация на овче мляко, но и чрез заразяване на пекорино блок с ларви на жива сирена. Ако това не е достатъчно, тогава ви напомняме, че трябва да ядете това сирене, докато ларвите са живи. Сардинската традиция казва, че след смъртта на ларвите сиренето е опасно за ядене. Но рискът да изядете ларвите живи е, че те могат да нахлуят в стомашната лигавица. Което може да причини състояние, наречено чревна миаза, което включва тежки стомашни спазми и гадене.

Сашими фугу

С толкова много различни видове морски дарове се чудя защо някой би платил стотици долари, за да яде такава опасна риба. Има няколко вида риба бухалка, но някои от тях съдържат тетродотоксин, токсин 1200 пъти по-опасен от цианида. За да получат сертификат за риба бухалка, готвачите трябва да преминат специално обучение, което може да продължи до три години. Въпреки щателното приготвяне на буфер, в Япония са докладвани 23 смъртни случая между 2000 и 2009 г., свързани с консумацията му.

Акула

Не, не че акулата ще ви изяде, а че вие ​​ще ядете акулата. Месото от акула е изненадващо популярна храна, но хакарл, традиционно исландско ястие, обещава нещо по -опасно от среща с Челюсти. Акулата се ферментира и суши в продължение на четири до пет месеца в специален процес. Въпреки това пикочната киселина и триметиламин оксид, натрупани в месото на акула, могат да причинят опасни последици за здравето, подобни на тежка алкохолна интоксикация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com