Храните, които не бива да преминават термична обработка

1584
Храните, които не бива да преминават термична обработка
Снимка: iStock/Guliver

Това, с което се храним, носи на тялото ни хранителни вещества, от които има нужда, за да функционира правилно. Здравословното хранене с полезни храни е важно за поддържане на добро зраве и красив външен вид. Има обаче храни, които губят своите хранителни качества, когато преминат термична обработка. Кои са те ?

Спанак

Той е богат тна витамин С, който много лесно се разпада по време на готвене. Затова специалистите съветват спанакът да се консумира в сурово състояние. Той е богат още на магнезий, който също се губи по време на термична обработка.

Чесън и лук

Тези два зеленчука са изключително полезни. Съдържат активното вещество алицин, което е силен антиоксидант. За съжаление, той губи свойствата си по време на термична обработка. Затова, хапвайте лук и чесън пресни, когато това е възможно и ако ви допада техния вкус по този начин.

Грешки по време на готвене, които могат да съсипят вкуса на тиквичките

Броколи

Надали ще ви хареса да консумирате броколи сурово. Не е необходимо да се мъчите, но ви съветваме да го приготвяте на пара и то за няколко минути, докато омекне. По този начин няма да изгуби своите ценни вещества като фибри, фолиева киселина, витамин К, сулфорафан – вид антиокдидант, който се бори с развитието на ракови клетки.

Плодове

Плодовете губят доста от своите хранителни качества, когато преминат термична обработка. Затова е най-добре да се консумират свежи, въпреки че понякога това няма как да стане – например, ако искате да приготвите някакъв сладкиш с тях. Когато консумирате плодовете сурови, ще си набавите всичките им зенни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Червени чушки

Препоръчително е да се консумират сурови, защото съдържат витамин С в големи количества, а както вече споменахме той много лесно се разпада по време на готвене. Интересен факт е, че в червените чушки има по-голямо количество витамин С, отколкото в цитрусите.

Как да сготвите зеленчуците, така че да бъдат максимално полезни?

Водорасли

Морските водорасли са различни видове, но всички съдържат различни хранителни вещества и са богати на витамини и минерали. Когато обаче преминат термична обработка, те губят 90% от хранителните си вещества. Затова специалистите препоръчват да се консумират сурови.

Тиквички

Те са изключително богати на витамини, минерали и фибри и затова е добре да се консумират редовно и по възможност сурови, за да се запазят максимално техните полезни свойства.

Цвекло

Цвеклото е богато на здравословни хранителни вещества – калий, протеини, калций и желязо. То обаче губи близо 25% от полезните си хранителни вещества по време на термична обработка.

Зеле

В къдравото зеле има съединения, наречени глюкозинолати, които когато влязат в контакт с ензима мирозиназа, се превръщат в съединение, което се бори срещу редица заболявания. Топлината обаче дезактивира мирозиназата и затова сготвеното зеле не е толкова полезно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно