Хранителни навици, които нарушават имунитета

6986
Хранителни навици, които нарушават имунитета
Снимка: iStock

С наближаването на есента, времето на настинките и грипа, отново възниква въпросът за укрепване на имунната система. За мнозина вече стана приоритет да мият ръцете си често и да стоят далеч от претъпканите обществени места, за да избегнат заразяване. Друг начин за защита на имунната система е да промените хранителните си навици. Лекарите са посочили най-честите грешки, които могат да подкопаят имунната система и да разрушат вече изградената преграда.

1.       Твърде много алкохол и захар

Прекомерната консумация на захар и прости въглехидрати може да намали нормалната функция на имунните клетки и да отслаби значително имунната система, споделят диетолози. Важно е също да се сведе до минимум консумацията на алкохол, тъй като навикът може да потисне имунната система и да доведе до по-сериозни симптоми по време на заболяване, твърдят лекарите. Да не говорим колко вреден е алкохола за черния дроб и сърцето.

2.       Вредни закуски

Въпреки че консумацията на чипс или бисквити е удобство и удоволствие за устата, силно преработените храни са с високо съдържание на натрий, наситени мазнини и захар, а това вече не е добре. Всички тези компоненти могат да провокират развитието на сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, което ще доведе до хронично възпаление и ще подкопае имунната система, предупреждава диетологът Леонила Кампос.

3.       Бързи храни и липса на калории

Бързите храни също са с високо съдържание на нездравословни наситени мазнини, чиято честа консумация може да причини възпаление в органите. Не само употребата на неправилните храни, но и липсата на калории може да има сериозни последици за имунната система. Диетологът и говорител на Академията по хранене и диетология Роксана Ехсани обясни, че хората, които умишлено ограничават приема на храна, са по-податливи на инфекции. Когато не даваме на организма достатъчно хранителни вещества всеки ден, ние отслабваме имунната си система, твърди диетологът.

Отслабването на имунната система през есента ника не е препоръчителна. Това е още по-недопустимо днес, във време на пандемия, когато всички се стремим да сме максимално подготвени да се противопоставим на вируса. Диетолозите препоръчват да се придържаме главно към консумацитяа на качествени хрантелни продукти, пресни плодове и зеленчуци. Това ще засили имунитета ни и ще ни позволи да се насладим на красотата на сезона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com