И думата на 2014 е...

24096
И думата на 2014 е...
Снимка: Getty Images

След като през 2013 "селфи" стана дума на годината на Оксфордския речник, за тази година вече има нов фаворит. Това е думата "вейп" (vape), която на английски език означава едновременно електронна цигара и дръпване от такава.

Дума на годината на Оксфордския речник е дума или израз, "които са били обект на голям интерес през изминалата година". През 2014 г. употребата на думата "вейп" е нараснала над два пъти.

Това увеличение се обяснява едновременно с нарастването на този нов сектор, но също и с желанието на потребителите да използват други думи, за да се отличават от традиционните "пушачи". "Вейп влезе в нравите", обобщи Джуди Пиърсол, представител на Оксфордския речник в комюнике.

Макар че електронната цигара се появи преди само няколко години, първата известна поява на думата "вайп" датира от 1983 г. в статия, озаглавена "Защо пушим", публикувана в списание New Society. Нейният автор е Роб Степней. За момента думата на годината е прибавена само в интернет сайта на Оксфордския речник, а включването й в Оксфордския английски речник, смятан за определящ за развитието на английския език, се проучва.

Други претенденти за дума на тази година са били normcore - стил в модата, bae - обръщение към любим човек, slacktivism - участие в онлайн прояви на политическа и социална основа и др.

Колко пъти Обама е употребил думата "гей"

Барак Обама е употребил думата "гей" в свои речи и официални изявления 272 пъти през последните 5 години. Това е повече от всеки друг ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com