И жените могат да завиват крушки

5711
И жените могат да завиват крушки
Снимка: iStock

Знаем, че да си жена не е лека работа. И не е необходим само 8-ми март, за да си го припомняме. А за силните представителки на нежния пол се говори много – тези вдъхновяващи дами, които могат да преместят планина със своята нестихваща воля и хъс да се докажат. Не пред света, а пред себе си. Но даваме ли си сметка колко сила може да има в една жена всъщност? Многократно сме чували изрази от рода на „това е работа за мъже“ или „остави мъжката работа“. Колкото и да е еманципиран светът сега, все още продължаваме да разделяме стереотипно професиите и личните занимания на „мъжки и женски“. Дори и несъзнателно.

А в същото време много жени по света доказват, че това разделение е съвсем морално остаряло. И когато една работа се върши с отдаденост, любов и отговорност, полът няма значение.

Иначе казано, и жените могат да завиват крушки.

Такъв е случаят с жените пожарникари, жените-полицаи, както и жените в транспортната и логистична сфера. Росица Трифонова (Ръководител звено склад) и Илияна Пантелеева (Стоков контрол) от отдел „Логистика“ на ИКЕА София показват как жените могат да бъдат активна част от тези процеси – с организираност, отдаденост и... малка доза сила – физическа, психическа, емоционална.

Росица споделя, че разделението по полов признак е демоде. Според нея трябва да има баланс в работните процеси. „Ето ни нас, в отдел „Логистика“ – работим рамо до рамо с колеги без значение откъде идват, каква е историята им, какъв пол са... Екипът си е екип и трябва да се подкрепя. Затова работим усилено в тази посока – да покажем на всеки, че е важен“.

„Дори и да не ми беше мечтаната работа като малка, сега се чувствам супер в тази роля“, споделя Илияна. „Винаги срещам удивление у хората, когато им споделя с какво се занимавам. Как издържаш физически? Не се ли натоварваш? Как ще отглеждаш деца, ако кръстът ти е смачкан от вдигането на тежко? На всички тези въпроси се усмихвам, защото знам какви са рисковете. Но точно това ме кара да искам да се развивам повече“.

 

Росица Трифонова и Илияна Пантелеева

Мнението на дамите споделя и Петя Йотова- Координатор Логистика в магазин ИКЕА Варна. Според нея в последните години жените в България започват да бъдат по-еманципирани, но въпреки всичко трудно избират работа в мъжки колектив и професии, които се приемат за предимно мъжки. Нейният съвет към тях е да не се колебаят, а да опитат. „Преди години направих точно това и никога не съм съжалявала. Жените сме по-силни отколкото си мислим и просто трябва да си повярваме малко повече, да бъдем по-смели и уверени, защото го заслужаваме“, разказва тя.

„Ако мъжете смятат, че жените не ги бива в мъжките работи, трябва да ги видите с числата“, допълва с усмивка Милена Диманова, финансов директор в ИКЕА София. „Винаги съм била достатъчно амбицирана и вдъхновена, за да искам да знам повече. И никога не съм имала пререкания с мой колега или дори близък по темата за мъжките и женски работи. Мисля, че всяка работа заслужава да бъде оценявана – не по полов признак, а по важността си“.

 

                               Милена Диманова

Какво остава да добавим след тези вдъхновения ли? Един простичък съвет – опитвайте и бъдете смели. Честит празник, мили дами!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com